På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Spetsmakare

Spetsmakare är en konsthantverkare som tillverkar handknypplade spetsar, vilka oftast inte går att tillverka i stora volumer, utan att produkter/foremål blir till unika konstverk.

Yrket är i Sverige litet. Det finns inte många yrkesverksamma och varje spetsmakare har också en unik stil i vilken hen tillverkar spetsar speciellt för varje kund (enligt kundens unika önskemål).

Utbildning

Eftersom yrket är i Sverige mycket litet, kan det vara svårt att hitta var man kan utbilda sig till spetsmakaren. Det kan vara så att man måste gå i lära hos en verksam spetsmakare (som vuxenlärling). Dock kan utbildning finnas inom Yrkeshögskolan (i så fall i första hand som hantverksinriktning inom "smala hantverk" eller "traditionell lärling"). På gymnasiet kan man försöka ordna utbildningsplats inom Lärlingsutbildning på Hantverksprogrammets inriktning Övriga hantverk>> men om inte det går, rekommenderas inriktning Textil design>> eller Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning>> Även utbildning på en studiecirkel på ett studieförbund kan bli ingång till yrket spetsmakare.