På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Spetsmakare

Spetsmakare

Spetsmakare är en konsthantverkare som tillverkar handknypplade spetsar, vilka oftast inte går att tillverka i stora volumer, utan att produkter/foremål blir till unika konstverk.

Yrket är i Sverige litet. Det finns inte många yrkesverksamma och varje spetsmakare har också en unik stil i vilken hen tillverkar spetsar speciellt för varje kund (enligt kundens unika önskemål).

Utbildning

Eftersom yrket är i Sverige mycket litet, kan det vara svårt att hitta var man kan utbilda sig till spetsmakaren. Det kan vara så att man måste gå i lära hos en verksam spetsmakare (som vuxenlärling). Dock kan utbildning finnas inom Yrkeshögskolan (i så fall i första hand som hantverksinriktning inom "smala hantverk" eller "traditionell lärling"). På gymnasiet kan man försöka ordna utbildningsplats inom Lärlingsutbildning på Hantverksprogrammets inriktning Övriga hantverk men om inte det går, rekommenderas inriktning Textil design eller Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning. Även utbildning på en studiecirkel på ett studieförbund kan bli ingång till yrket spetsmakare.

Länktips
scienceparkboras.se/2018/10/22/handlingsplanen-den-nationella-plattformen-hallbart-mode-och-hallbara-textilier

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.