På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hem- och konsumentkunskapslärare
Spela filmen

Hem- och konsumentkunskapslärare

Yrkesbeskrivning

En lärare i hem- och konsumentkunskap undervisar elever i matlagning, hur man sköter ett hem och hur man hanterar hushållsbudgeten. Ämnet ger eleverna verktyg för att kunna medverka till en hållbar utveckling genom att göra medvetna val för egen och andras hälsa, ekonomi och miljö. Hem- och konsumentkunskapslärare undervisar främst i grundskolans år 6-9 i hem- och konsumentkunskap, men även i kurser som eleven själv valt (elevens val), till exempel matlagning.

 

Hem- och konsumentkunskapslärare kan även undervisa i särskolan och på folkhögskolan. De som har den tidigare hushållslärarutbildningen kan också undervisa i gymnasieskolan i ämnen som näringskunskap, matlagning och livsmedelskunskap. I klassrummet undervisar hem- och konsumentkunskapslärare eleverna i att laga näringsriktig mat, att planera och räkna ut kostnaden för olika måltider och hur man sköter ett hem. De lär också eleverna konsumentekonomi - hur man får pengarna att räcka till och vilka rättigheter man har som konsument. Eleverna arbetar i små grupper, vanligen två och två, vid en arbetsstation med spis, diskbänk och arbetsbänk. Där får eleverna lära sig baka och laga mat, men de får också lära sig hur olika redskap i hemmet används på ett säkert sätt samt olika metoder för tvätt och rengöring.

 

Läraren handleder och ger tips och råd och under det praktiska arbetet, men har också teorilektioner om till exempel livsmedelshantering, miljömärkning, återvinning, mattraditioner och ekonomi och sparande. Att vara lärare är ett omväxlande arbete med krav på dokumentation av arbetsprocess och resultat, men med frihet att detaljplanera sitt arbete. En lärare har ett visst antal undervisningstimmar per vecka. Därtill kommer tid för förberedelser och uppföljning. De som enbart undervisar i hem- och konsumentkunskap arbetar ibland på flera skolor och måste förflytta sig mellan dem under arbetsdagen.

Utbildning

Utbildning till lärare med inriktning mot hem- och konsumentkunskap finns inom högskola/universitet, på lärarprogrammet, som (enligt uppgift från dec 2017) ges vid Umeå universitet, Uppsala universitet, Göteborgs universitet samt på Högskolan i Kristianstad

Ämnet "hem-& konsumentkunskap" kombineras vanligtvis med något annat ämne ex. med samhällskunskap, svenska eller matematik. Utbildningen är normallt sett 4,5 år på heltid. Men det kan finnas kortare utbildningar - t.ex lärare i fritidshem med inriktning hem-/konsumentkunskap, som är på 180 hp, dvs 3-årig heltidsutbildning.

Första året på lärarprogrammen läser de blivande lärare i olika ämnen en gemensam utbildningsvetenskaplig kärna, vilket är generella lärarkunskaper som till exempel betygssättning och bedömning. Efter det följer verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ute skolorna.  

Framtidsutsikter

I ämnet Hem- och konsumentkunskap förväntas rekryteringsbehovet vara 120 heltidstjänster per år fram till år 2021. Källa: skolverket.se/sitevision/proxy/publikationer.

Lilla ordboken

  • UTM-kod - tilllägg till www-länken (i adressfältet) som "programmeras in" för att man ska se från vilken hemsida som personen blev länkad till nästa sida. På så sätt kan man föra statistik över hur folk lyckades hitta till en viss hemsida.
  • KPI - förkorning för Konsumentprisindex. KPI mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen, de priser konsumenten faktiskt betalar. KPI är det vanliga måttet för kompensations- och inflationsberäkningar i Sverige.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.