På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Hem-&konsumentkunskapslärare

Hem-&konsumentkunskapslärare

Yrkesbeskrivning

En lärare i hem- och konsumentkunskap undervisar elever i matlagning, hur man sköter ett hem och hur man hanterar hushållsbudgeten. Ämnet ger eleverna verktyg för att kunna medverka till en hållbar utveckling genom att göra medvetna val för egen och andras hälsa, ekonomi och miljö. Hem- och konsumentkunskapslärare undervisar främst i grundskolans år 6-9 i hem- och konsumentkunskap, men även i kurser som eleven själv valt (elevens val), till exempel matlagning.
 
Hem- och konsumentkunskapslärare kan även undervisa i särskolan och på folkhögskolan. De som har den tidigare hushållslärarutbildningen kan också undervisa i gymnasieskolan i ämnen som näringskunskap, matlagning och livsmedelskunskap. I klassrummet undervisar hem- och konsumentkunskapslärare eleverna i att laga näringsriktig mat, att planera och räkna ut kostnaden för olika måltider och hur man sköter ett hem. De lär också eleverna konsumentekonomi - hur man får pengarna att räcka till och vilka rättigheter man har som konsument. Eleverna arbetar i små grupper, vanligen två och två, vid en arbetsstation med spis, diskbänk och arbetsbänk. Där får eleverna lära sig baka och laga mat, men de får också lära sig hur olika redskap i hemmet används på ett säkert sätt samt olika metoder för tvätt och rengöring.
 
Läraren handleder och ger tips och råd och under det praktiska arbetet, men har också teorilektioner om till exempel livsmedelshantering, miljömärkning, återvinning, mattraditioner och ekonomi och sparande. Att vara lärare är ett omväxlande arbete med krav på dokumentation av arbetsprocess och resultat, men med frihet att detaljplanera sitt arbete. En lärare har ett visst antal undervisningstimmar per vecka. Därtill kommer tid för förberedelser och uppföljning. De som enbart undervisar i hem- och konsumentkunskap arbetar ibland på flera skolor och måste förflytta sig mellan dem under arbetsdagen.

Utbildning

Utbildning till lärare med inriktning mot hem- och konsumentkunskap finns inom högskola/universitet, på lärarprogrammet, som (enligt uppgift från dec 2017) ges vid Umeå universitet, Uppsala universitet, Göteborgs universitet samt på Högskolan i Kristianstad
Ämnet "hem-& konsumentkunskap" kombineras vanligtvis med något annat ämne ex. med samhällskunskap, svenska eller matematik. Utbildningen är normallt sett 4,5 år på heltid. Men det kan finnas kortare utbildningar - t.ex lärare i fritidshem med inriktning hem-/konsumentkunskap, som är på 180 hp, dvs 3 årsutbildning, se exempel på en sådan utbildning på GU>>.
Första året på lärarprogrammen läser de blivande lärare i olika ämnen en gemensam utbildningsvetenskaplig kärna, vilket är generella lärarkunskaper som till exempel betygssättning och bedömning. Efter det följer verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ute skolorna.  

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara en varierande arbetsmarknad i olika delar av landet. Arbetsmarknadsläget bedöms skifta från hård konkurrens om jobben till liten konkurrens om jobben för lärare i estetiska och praktiska ämnen under det kommande året. Den största konkurrensen om jobben finns på utbildningsorterna. Arbetsmarknaden förväntas bli bättre på fem till tio års sikt.
 
Länktips
www.sofiadistans.nu - info om grundskola på distans (i första hand för "utlandssvenskar")
www.framtid.se/reportage - Reportage "Obligatorisk Prao från HT18"
naturskyddsforeningen.se/nyheter - fem tips från Naturskyddsföreningen, som ger dina kläder ett langre liv
www.michelin.se/om/guide-michelin - svenska restauranger med stjärnor i Michelin-guiden & historien bakom Michelin-guiden
gp.se/nyheter  - om status för lärare i Sverige och i Finland
www.skolverket.se - Juridisk vägledning "Legitimation & behörighet för lärare&förskollärare"
http://utbildning.gu.se - info om lärarutbildningar på Göteborgs Universitet.

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.