Mönsterkonstruktör

Mönsterkonstruktör

Vill du tillsammans med designers, inköpare och business controllers utveckla nya kollektioner? I så fall kan yrket mönsterkonstruktör vara rätt yrke för dig!

Som mönsterkonstruktör är du en mycket viktig länk mellan design och produktion. Tillsammans med designern går du igenom skisser för kommande kollektioner och skapar måttlistor, detaljinstruktioner och de tekniska specifikationsdokument som krävs för produktion. Rollen som mönsterkonstruktör handlar om att arbeta i team. Du håller, tillsammans med designteamet, i avprovningar, kommenterar och svarar på förstaprover samt justerar mönster.

Yrket kräver en god känsla för passform och mycket goda tekniska kunskaper samt kunskaper i olika datorprogram för konstruktion och läggbilder.

Ditt jobb är att ta visioner vidare till plagg med rätt passform, silhuett och funktion. Du ritar mönster och provar på modeller och provdockor tillsammans med ditt designteam. Att hela tiden följa upp kollektionerna i butiker kan också ingå i arbete som mönsterkonstruktör. Det gäller också att hålla dig uppdaterad på aktuella och kommande trender.

Som utbildad mönsterkonstruktör kan du arbeta inte endast som mönsterkonstruktör, utan även som direktris, technical designer, designtekniker, produktionstekniker, konfektionstekniker, inköpassistent eller designassistent.

Utbildning

Utbildning till mönsterkonstruktör kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program. De gymnasiala program som i första hand rekommenderas är: Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning, Hantverksprogrammet, inriktning Textil design eller Teknikprogrammet, inriktning Design och produktutveckling.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på kunniga mönsterkonstruktörer hos mode- och konfektions-företagen varierar, precis som för andra yrken, utifrån arbetsgivarnas efterfrågan och därför svårt att ge en klar bild över framtidsutsikterna. Det finns dock möjligheter att, som mönsterkonstruktör, specialisera sig och skapa en karriär på företag inom mode, heminredning, textiltillverkning i Sverige eller utomlands.

Personliga egenskaper

Du behöver ha god öga för färg och form och samtidigt vara bra på att planera din tid och organisera ditt arbete.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.