På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

CNC-operatör Spela filmen

CNC-operatör

Som CNC-operatör ansvarar du för en datorstyrd maskin för mekanisk bearbetning av arbetsstycken. Med hjälp av maskinen tillverkar du detaljer av främst metall som ingår i kvalificerad verkstadsproduktion. Maskinen programmeras utifrån ritningar och CAD/CAM-underlag. Programmering kan skötas av särskilt anställda tekniker eller, vilket blivit det vanligaste, av operatören själv.

Som CNC-operatör har du möjlighet att från ett ritningsunderlag skapa ett datorprogram som styr en CNC-svarv som sedan producerar detaljer till exempelvis fordonsindustrin.

Det kan handla om en hundradels millimeter för att få ett resultat att överensstämma med kundens önskemål. CNC-operatören måste känna till vad som påverkar maskinen och därefter beräkna inställningen för att få ett bra resultat.

CNC-operatören sköter datorstyrda maskiner för mekanisk bearbetning och tillverkning av detaljer främst av metall inom verkstadsproduktion. Maskinerna programmeras utifrån olika underlag av operatören själv, vilket är vanligast, eller av särskilt anställda tekniker.

Det vanligaste är att man som CNC-operatör är inriktad antingen mot fräsning, svarvning eller pressning i produktionen men man kan växla mellan uppgifterna.

CNC-operatören riggar i allmänhet maskinen själv.

Utbildning

I gymnasieskolan finns lämplig yrkesutbildning inom det Industritekniska programmet med inriktningen Produkt- och maskinteknik.

Verkstadsutbildning finns också vid företagsskolor vid större verkstadsföretag.

Lämplig utbildning kan även finnas inom Yrkeshögskolan. Kontrollera kraven för antagning med utbildningsanordnaren.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknadsläget för CNC-operatörer påverkas av den svaga industrikonjunkturen, men tillgången på utbildade svarar inte riktigt upp mot behoven och det blir fortsatt liten konkurrens om jobben. På fem till tio års sikt bedöms utbildade CNC-operatörer ha goda möjligheter till arbete.

Visste du att...?
Förkortningen CNC står för det engelska uttrycket Computer Numerical Controll. Det betyder oftast, helt enkelt, att man använder en "datorstyrd maskin" i tillverkningsprocessen, t.ex när man färser, svarvar eller svetsar.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

9 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.