Dockmakare

Dockmakare

Dockmakare är ett konstnärligt hantverksyrke som går ut på att man tillverkar olika sorters dockor som samlingsdockor och dockor för dockteater, bla marionett- och handdockor, för hand eller med hjälp av små maskiner i en liten verkstad.

Handgjorda dockor kan utgöra samlingsobjekt och kan köpas av samlare och av gallerister, som anordnar utställningar och vidareförsäljning av handgjorda dockor.

Yrket ingår i Myndighet för yrkeshögskolan's (Myh) lista på så kallade "smala yrken".

Utbildning

Många dockmakare är självlärda eller har gått korta kurser på studieförbund eller hos privata utbildningsanordnare, där man ofta själv betalar studerandeavgifter.

Yrkesutgång "dockmakare" kan finnas på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.

Motsvarande utbildning kan finnas inom komvux eller på en folkhögskola. Även inom Yrkeshögskolan kan passande utbildningar finnas, t.ex som lärlings hantverksutbildning.

Arbetsplats

Många dockmakare är egenföretagare. Att försörja sig endast som dockmakare är svårt. Ofta kombinerar man yrke dockmakare med andra konstnärliga yrken.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.