Biodlare/biskötare

Biodlare/biskötare

Biodlare hanterar honung och sköter bin och anläggningar samt utrustning i en bigård.

Eftersom honung hör till livsmedel, måste biodlare följa de krav som ställs på renlighet. Man måste också ha kunskap om livsmedelslagar för att kunna följa dem.

Biodlare måste ha förmåga att sköta bin med utgångspunkt i bins behov och naturliga beteende samt kunna sköta och underhålla utrustning och anläggningar.

Vidare behöver man ha kunskaper om hur man förebygger sjukdomar hos bin samt kunskaper om lagar och andra bestämmelser som gäller i samband med arbete med bin.

Som biodlare måste man vara beredd på mycket intensivt jobb under sommartiden. Under kalla delen av året utför man finsnickeri, så man måste vara händig och ha viss kunskap om trähantverk.

Varför tar biodlaren hjälp av rök vid hantering av bin?
Rök signalerar "fara" för bin och de fyller sina magar med honung för att sedan kunna fly, bärandes på sitt matförråd, och det faktum att bina flyr fyllda med honung, gör att de inte kan böja sig för att kunna sticka. Så därför är risken mycket mindre att bli stungen av bin när det är rökigt.

Vad är det roligaste med jobbet som biodlare?
Många verksamma säger att de lär sig någonting nytt om bin varje år, vilket är roligt och utvecklande.

Utbildning

Det finns en gymnasial kurs i Biodling på Naturbruksprogrammet, men den är bara 100 undervisningstimmar, 100 poäng, och ger endast grundläggande kunskaper.

Vidareutbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan och hos privata utbildningsanordnare. Man kan också skaffa sig nödvändiga kunskaper genom att bli lärling hos en biodlare.

B-körkort är ett krav för att kunna arbeta inom det yrket.

Personliga egenskaper

Egenskaper som krävs är tålamod, att trivas med att följa fasta rutiner och kunna ta ansvar i arbetet med bin. Tunga lyft förekommer, så man måste ha de rätta fysiska förutsättningar.

Arbetsplats

Biodlare är ofta egna företagare och biodlingar bedrivs ofta som komplement till ett jordbruk.

Visste du att...?

... fram till början på 1900-talet användes honung flitigt som medicin. Honung användes i vården av sjuka både i skolmedicin och inom folklig läkekonst, som vid förkylning, katarrer, halsinfektioner och på svåra sår.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.