På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Biodlare/biskötare

Biodlare/biskötare

Biskötare hanterar honung och sköter bin och anläggningar samt utrustning i en bigård.

Eftersom honung hör till livsmedel, måste biskötare/biodlare följa de krav som ställs på renlighet. De måste också ha kunskap om livsmedelslagar - för att kunna följa dem.

Biodlare är ofta egna företagare och biodlingar bedrivs ofta som komplement till ett jordbruk.

Biodlare/biskötare måste ha förmåga att sköta bin med utgångspunkt i bins behov och naturliga beteende samt kunna sköta och underhålla utrustning och anläggningar.

Egenskaper som krävs är tålamod, att trivas med att följa fasta rutiner och kunna ta ansvar i arbetet med bin. 

Vidare behöver man ha kunskaper om hur man förebygger sjukdomar hos bin samt kunskaper om lagar och andra bestämmelser som gäller i samband med arbete med bin.

Att tänka på
Som biskötare/biodlare måste man vara beredd på mycket intensivt jobb under sommartiden.
Under kalla delen av året utför man fin snickeri, så man måste vara händig och ha viss kunskap om trähantverk och helst även "övrig hantverk".
Tunga lyft förekommer, så man måste ha de rätta fysiska förutsättningar.
B körkort är ett krav för att kunna arbeta inom det yrket.
 

Varför tar biskötare hjälp av rök vid hantering av bin?
Svar: rök signalerar "fara" för bin och de fyller sina magar med honung för att sedan kunna fly (flyga iväg) bärandes på sitt "matförråd", och det faktum att bina flir "fyllda med honung" gör att de inte kan böja sig för att kunna sticka - därför är risken mycket mindre att bli "biten"/stucken av bina när det är rökigt. Men många biskötare/biodlare skulle säga att de inte har tid med att använda rök vid hanteringa av bin, och att de använder rök endast på "arga" bi-samhällen.

Vad är det roligaste med jobbet som biskötare/biodlare?
Många verksamma inom det yrket skulle svara att de lär sig någonting nytt om bin varje år, vilket är roligt och utvecklande.

Utbildning

Det finns en gymnasial kurs i Biodling men den är bara á 100 poäng = 100 undervisningstimmar och ger endast grundläggande kunskaper. Vidareutbildningar kan finnas inom gymnasial vuxenutbildning, inom yrkeshögskolan och hos privata utbildningsanordnare. Man kan också skaffa sig nödvändiga kunskaper genom att bli lärling hos en biodlare/biskötare.

Visste du att...?
Fram till början på 1900-talet användes honung flitigt som... medicin. Honung användes i vården av sjuka både i skolmedicin och inom folklig läkekonst: vid förkylning, katarrer, halsinfektioner och på svåra sår. Källa: Nordiska museet.

Lilla ordboken
Bioprenör - ett ord för "Entreprenör eller Innovatör inom en eller flera områden, som: Trädgård, Djurvård, Skog och/eller Lantbruk".
BF - en förkortning för "Biodlingsföretagarna".
SBR - en forkortning för "Sveriges Biodlares Riksförbund".
Rekoring - ett fenomen som går ut på att en grupp konsumenter köper lokaltproducerade varor direkt från producenter. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Temadag
Den 20 maj 2018 firades det den allra första internationella bidagen, Världsbidagen. Dagen instiftades år 2017 av FN:s generalförsamling.

Operation Rädda bina!
En tredje del av Sveriges vilda biarter är hotade. Vill du hjälpa till att bevara dem? För mer information -
naturskyddsforeningen.se/raddabina
 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.