Trädgårdsrådgivare/ trädgårdskonsulent

Trädgårdsrådgivare/ trädgårdskonsulent

Trädgårdsrådgivare / konsulenter ger råd och information om trädgårdsodling till yrkesodlare. De kan också arbeta med information och rådgivning om till exempel bekämpningsmedel, gödsel, fröer och planteringsmaterial.

De flesta trädgårdsrådgivare ger råd om trädgårdsproduktion, både på friland och i växthus. Rådgivningen gäller till exempel val av sortiment och växtnäring samt av bekämpningsmedel, det vill säga skydd mot insekter, svampar och andra skadegörare. Arbetet innebär också att följa och stödja utvecklingen av nya sorters bär, frukter, grönsaker och prydnadsväxter.

Utbildning

Det finns inte några strikta krav på vilken utbildning en trädgårdsrådgivare / trädgårdskonsulent måste ha. De flesta som jobbar inom det yrket har eftergymnasial utbildning från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola inom botanik / trädgård / växtodling.

B-körkort kan krävas för att få anställning, har man C-körkort är det en stor merit.

Arbetsplats

Många trädgårdsrådgivare / konsulenter är egenföretagare. De kan också vara anställda exempelvis i trädgårdsanläggningsföretag, trädgårdsbutiker, trädgårdsdesignföretag eller i fastighetsmäklarföretag.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.