På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Trädgårdsrådgivare/ trädgårdskonsulent

Trädgårdsrådgivare/ trädgårdskonsulent

Trädgårdsrådgivare/konsulenter ger råd och information om trädgårdsodling till yrkesodlare. De kan också arbeta med information och rådgivning om till exempel bekämpningsmedel, gödsel, fröer och plantmaterial.

De flesta trädgårdsrådgivare ger råd om trädgårdsproduktion, både på friland och i växthus. Rådgivningen gäller till exempel val av sortiment och växtnäring samt av bekämpningsmedel, det vill säga skydd mot insekter, svampar och andra skadegörare. Arbetet innebär också att följa och stödja utvecklingen av nya sorters bär, frukter, grönsaker och prydnadsväxter.

Många trädgårdsrådgivare/konsulenter är egnaföretagare. Men de kan också vara anstäIIda - exempelvis i trädgårdsanläggningsföretag, trädgårdsbutiker, trädgårdsdesignföretag eIIer i fastighetsmäklarföretag. Körkort kan krävas för att få anställning, i första hand B-körkort (för personbil); har man C-körkort (för lastbil) är det en stor merit.

Utbildning

Det finns inte några strikta krav på vilken utbildning en trädgårdsrådgivare/trädgårdskonsulent måste ha. De flesta som jobbar inom det yrket har eftergymnasial utbildning: från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola inom botanik/trädgård/växtodling.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.