Manusförfattare

Manusförfattare

En manusförfattare skriver manus för filmer, TV-serier, musikaler, revy och andra liknande produktioner inom TV, teater och film. Det är manusförfattarens ansvar att den överenskomna berättelsen överlever skrivprocessen.

En manusförfattare har flera uppdrag och det ingår bland annat att formulera idén, antingen ensam eller tillsammans med regissör, producent eller andra. Att behärska form, struktur och frihet inom det filmiska, TV- eller teatraliska berättandet och att skriva färdigt och vid en given tidpunkt lämna över ansvaret för manuset till andra.

Yrket handlar om att gestalta idéer och kräver djupa kunskaper om filmberättande. Filmmanusförfattare skriver ibland manus på egen hand, men ofta är det flera manusförfattare som samarbetar kring filmmanus och arbetet sker ofta även i samarbete med filmens regissör och producent.

Filmmanusförfattaren skriver för film och tv. Man gestaltar idéer och bör därför ha goda kunskaper om filmiskt berättande. Manusförfattaren har ett stort ansvar när berättelsen tar form och lämnar därefter över till de övriga i teamet för att filmen ska få sin slutliga form.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Estetiska programmet, inriktningar Teater, Estetik och media och på Humanistiska programmet, inriktning Kultur.

Passande utbildningar kan finnas inom folkhögskola, på yrkeshögskolan samt på högskolor/universitet.

Framtidsutsikter

Det är många fler som vill bli manusförfattare än det finns utrymme för inom film-, teater- och TV-branschen, därför är konkurrensen mycket hård.

Personliga egenskaper

För att lyckas handlar det givetvis om talang, men endast talang räcker oftast inte utan man måste även vara envis och fortsätta skriva och skicka manus till olika produktionsbolag. Många gånger handlar det också om en slump, att man råkar finnas "på rätt plats vid rätt tidpunkt" för att få första uppdraget, som man sedan kan bygga vidare på.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

17 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.