På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Copywriter

Copywriter

Som copywriter, eller reklamskribent som man också kan kallas, jobbar man med idéer och texter i reklam. Man ska kunna formulera sig intresseväckande så att folk tar till sig budskapet, oavsett vilken produkt"man saluför.

En viktig del av jobbet som copywriter är att göra research, att samla in bakgrundsmaterial och fakta.

En copywriter jobbar alltså med idéer och texter till kommunikations- och informationsmaterial. Det är ett arbete som kräver att man kan formulera sig intresseväckande och medryckande så att folk tar till sig budskapet, oavsett om det handlar om att sälja en idé, en vara eller en tjänst.

Som copywriter arbetar man ofta på en reklambyrå eller en kommunikationsbyrå. Men man kan också arbeta på interna reklamavdelningar på stora företag och inom organisationer.

En copywriter arbetar ofta med olika projekt och uppdrag tillsammans med bland annat en art director (AD) och en projektledare. Var och en i projektgruppen svarar för olika delar av den planerade produkten. Projektledaren har det ekonomiska ansvaret och håller i kontakterna med kunden. AD jobbar med bildidéer och copywritern arbetar med textförslag anpassade till olika medier.

Utbildning

Utbildningsbakgrunden för copywriters varierar. Krav på högskoleutbildning, alternativt utbildning från yrkeshögskola eller fristående skola blir allt vanligare.

Framtidsutsikter

Kommunikationsbranschen är känslig för svängningar i konjunkturen. En copywriter behöver kunna skriva för olika medier som utnyttjas parallellt, till exempel tryckt material, internet, radio och tv.

Reklammarknaden har blivit mer internationell vilket betyder att kommunikationsbyråerna har fått fler uppdrag men har också lett till att konkurrensen har hårdnat och att kompetenskraven höjts. Samtidigt blir det vanligare att copywriters även jobbar med utlandsuppdrag.

Visste du att...?

... den italienske 1400-talstypografen Aldo Manuizo är mannen bakom det moderna användandet av semikolon (;)

Länktips

10 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.