Art director

Art director

Att arbeta som art director innebär att leda en kreativ process i ett ständigt grupparbete. Du lyfter fram bildidéer, typografi och föreslår utformning av den produkt som ska tas fram, vilket kan vara en skriftlig rapport, reklamfilm, digital kampanj, webbsida eller något annat. Ofta har en art director ett nära samarbete med en copywriter som arbetar med texter och manus för den planerade produktionen.

Art directorn styr den kreativa processen och är visuellt ansvarig i projektet. Det innebär bland annat att göra skisser, regissera fotograferingar, beställa illustrationer och övervaka produktionen fram till det färdiga resultatet.

Datorn är ett viktigt arbetsredskap, och verktygen är olika design, text- och bildbehandlingsprogram som till exempel InDesign, Photoshop och Illustrator.

Som art director har du en strategisk roll och behöver kunna hur marknadsföringsprocessen fungerar och om hur du ska nå den tänkta målgruppen. Yrket handlar mycket om produkt- och affärsutveckling.

Utbildning

Utbildning inom grafisk formgivning finns på flera nivåer och inom olika skolformer, bl a universitet och högskolor, yrkeshögskola och fristående kommunikationsskolor.

Grundläggande utbildning finns bl a på gymnasiets Estetiska programmet.

Framtidsutsikter

Det är hård konkurrens om jobben inom reklam och marknadsföring. Det krävs utbildning, skicklighet och envishet för att få uppdrag som art director.

Reklambranschen är känslig för ekonomiska konjunkturer. Vid högkonjunktur satsas mycket pengar på reklam, men då tiderna är kärvare är det i första hand reklamen som det sparas in på.

Reklammarknaden har blivit mer internationell vilket lett till att reklambyråerna har fått fler uppdrag, men också till att konkurrensen hårdnat och att kompetenskraven höjts.

Arbetsplats

Som art director deltar du i arbetet med att utforma reklam på en reklambyrå. Du ansvarar för den kreativa idén i reklamen, med bilder och formgivning som specialitet. Du gör skisser, regisserar fotograferingar, beställer illustrationer och övervakar produktionen fram till det färdiga resultatet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  88 Lediga jobb som art director

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.