Författare
Spela filmen

Författare

Den som har fantasi och någonting att berätta kanske passar som författare. Vad som krävs är en mycket stark drivkraft för skrivande, och ett stort intresse för språket och för ordens valör och betydelse. Författare skriver inte bara skönlitteratur i form av romaner och poesi. Bakom varje teaterpjäs eller dramatisering för TV, film eller radio finns en dramatiker eller manusförfattare. En annan stor grupp författare skriver fackböcker. Fackboksförfattare kan vara specialiserade inom något område, till exempel matlagning eller bakning.

Det finns också många författare som i huvudsak skriver för barn och ungdomar.

Det finns också författare som nästan uteslutande skriver biografier av kända personer, av olika slag. En sådan författare kallas för en levnadstecknare (eller för en biograf).

Innan en författare kan börja skriva krävs ett omfattande insamlingsarbete. Ofta har man redan mycket kunskap om det man ska skriva om, men det krävs i allmänhet betydligt mer. Detta gäller så väl skönlitterära författare som fackboksförfattare. Informationen kan inhämtas på väldigt många olika sätt, genom resor, samtal, läsandet av andras texter, och genom sociala medier. Kanske allra viktigast är förmågan att kunna göra observationer av människor och platser.

Allt som oftast är det ett mycket ensamt jobb, om inte man skriver ihop med någon.

Utbildning

De flesta författare har ingen utbildning för yrket.

Inom folkhögskolan finns skrivarkurser och författarskolor. Även studiecirklar anordnade av studieförbund förekommer.

Inom högskolan finns kurser i Skapande svenska / Kreativt skrivande, med varierande längd. Ett vanligt krav är grundläggande behörighet för högskolestudier och antagning sker i de flesta fall med arbetsprover som grund.

Bra grundläggande utbildningar finns på flera av gymnasiets program.

Yrkeshögskolan kan också ha passande utbildningar.

Framtidsutsikter

Få författare har möjlighet att försörja sig enbart på sitt skrivande. En författare kan inte vara säker på att arbetet ger någon ekonomisk ersättning. Det innebär att många författare försörjer sig på annat arbete än själva skrivandet.

Författare kommer sannolikt att, i framtiden, skriva direkt för elektroniska medier utan att gå omvägen via tryckta medier.

Arbetsplats

Möjligheterna att ge ut böcker på eget förlag har gjort det lättare för författaren att publicera sig, och även kunna behålla mer av vinsten själva.

Visste du att...?

... den första kvinnliga författare som fick två böcker utgivna under sitt riktiga namn var Catherine Parr (1513-1549), hon var den engelske kungen Henry VIII's sjätte fru.

Andra kvinnliga författare är bland annat Christine de Pizan (1363-1431) och författaren Murasaki Shikibu, som skrev världens första och mest kända roman, berättelsen om Genji, ca 1000 e.Kr.

Lilla ordboken

ALMA - förkortning för världens största barn- och ungdomslitteraturpris "Astrid Lindgren Memorial Award", instiftat 2002 av den svenska Regeringen, strax efter att Astrid Lindgren avled. Prissumman är på fem miljoner svenska kronor och delas ut i maj.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.