På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Författare
Spela filmen

Författare

Den som har fantasi och någonting att berätta kanske passar som författare. Vad som krävs är en mycket stark drivkraft för skrivande, och ett stort intresse för språket och för ordens valör och betydelse. Författare skriver inte bara skönlitteratur i form av romaner och poesi. Bakom varje teaterpjäs eller dramatisering för TV, film eller radio finns en dramatiker eller manusförfattare.

En annan stor grupp författare skriver fackböcker. Fackboksförfattare kan vara specialiserade inom något område, till exempel läroböcker (då kallas man för en läroboksförfattare eller läromedelsförfattare), reseskildringar, matlagning eller bakning (då brukar man kallas för kokboksförfattare eller för bakboksförfattare). Till fackboksförfattare hör även lexikografer (ordboksförfattare) och tekniska populärförfattare.

Det finns också många författare som i huvudsak skriver för barn och ungdomar.

Det finns också författare som nästan uteslutande skriver biografier (livsberättelser) av kända personer såsom forskare, skådespelare, musiker, statsmän och "kändisar" av olika slag. En sådan författare kallas för en levnadstecknare (eller för en biograf).

Innan en författare kan börja skriva krävs ett omfattande insamlingsarbete. Författaren undersöker temat eller ämnesområdet och samlar in material. Ofta har man redan kunskap om det man ska skriva om men det krävs i allmänhet att man tar reda på betydligt mer. Detta gäller så väl skönlitterära författare som fackboksförfattare. Informationen kan inhämtas på väldigt många olika sätt, genom resor, samtal, läsandet av andras texter, och genom sociala medier. Kanske allra viktigast är förmågan att kunna göra observationer av människor och platser.

Många författare har genom tiderna använde sig av falska /påhittade, eller "tagna"/ namn (pseudonymer*).

Att tänka på
Allt som oftast är det mycket ensamt jobb (om inte man skriver ihop med någon - som ett "författarpar", vilket är rätt sällsynt, mest pga det kan vara svårt att sammaföra de olika skriv-stilar och komma överens om vad och hur det ska skrivas).
Att diskutera ett pågående skrivprojekt med någon utanför skrivprocessen kan "ta död" på projektet; författare pratar ibland om att ha "pratat sönder" sina påtänkta böcker, som aldrig sedan blir av.

Utbildning

De flesta författare har ingen utbildning för yrket. Några har börjat skriva i unga år och fortsätter upp i vuxen ålder.

Inom folkhögskolan finns ett flertal skrivarkurser och författarskolor (upp till 1 år) – både med särskild inriktning på skönlitterärt skrivande i tryckt form och författande av dramatik för film eller teater. Detta har blivit en allt vanligare ingång till författaryrket. Även studiecirklar anordnade av studieförbund förekommer.

Inom högskolan finns på olika håll i landet kurser i Skapande svenska/Kreativt skrivande, med varierande längd. Ett vanligt krav är grundläggande behörighet för högskolestudier och antagning sker i de flesta fall med arbetsprover som grund.

Eftersom läsande av böcker och analys av andra författares verk är en god grund kan studier i litteraturvetenskap vara en väg. Litteraturvetenskap finns på ett flertal orter inom högskolan.

Relevanta utbildningar, t.ex utbildning till manusförfattare kan finnas inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Få författare har möjlighet att försörja sig enbart på sitt skrivande. En författare kan inte vara säker på att arbetet ger någon ekonomisk ersättning. Det innebär att många författare försörjer sig på annat arbete än själva skrivandet, särskilt i början av yrkeskarriären. Några varierar det ”fria” skrivandet med att recensera böcker, framträda, skriva krönikor i tidningar eller ta skrivuppdrag som närmar sig journalistiken. Andra arbetar som lärare och undervisar i kreativt skrivande.

Möjligheterna att ge ut böcker på eget förlag har gjort det lättare för författaren att publicera sig, och även kunna behålla mer av vinsten själva.

Författare kommer sannolikt i större omfattning än i dag att skriva direkt för elektroniska medier utan att gå omvägen via tryckta medier.

_______________________
* Pseudonym, grekiska för "falskt namn", från ψε?δος (pseûdos), "lögn, oriktighet", och (ónoma), "namn", är ett annat namn än bärarens registrerade borgerliga namn. Psyudonymer används oftast i syfte att skapa anonymitet. En pseudonym skiljer sig från ett artistnamn på så sätt att artistnamnet inte har som syfte att dölja identiteten. Ett fingerat namn är ett alternativt namn, ett alias, som används exempelvis för att skydda en intervjuad person.

Historisk tillbakablick - den första kvinnliga författare, som fick två böcker (en av dem - en religiös skrift och den andra - hennes biografi) utgivna under sitt riktiga namn var Catherine Parr (1513-1549), den engelske kungen Henry VIII sjätte (och sista) fru.

Visste du att...?
Det finns i Norge en tradition som fick namnet "påskekrim", som går ut på att man under påskledighet läser deckare (kriminalromaner). 

Kvinnorna som tilldelats Nobelpriset i litteratur är:

1909: Selma Lagerlöf, Sverige

1926: Grazia Deledda, Italien

1928: Sigrid Undset, Norge

1938: Pearl S. Buck, USA

1945: Gabriella Mistral, Chile

1966: Nelly Sachs, Tyskland/Sverige

1991: Nadine Gordimer, Sydafrika

1993: Toni Morrison, USA

1996: Wislawa Szymborska, Polen

2004: Elfriede Jelinek, Österrike

2007: Doris Lessing, Storbritannien

2009: Herta Müller, Rumänien/Tyskland

2013: Alice Munro, Kanada

2015: Svetlana Aleksijévitj, Vitryssland

Lilla ordboken

ALMA - förkortning för Världens största barn- och ungdomslitteraturpris "Astrid Lindgren Memorial Award", instiftat 2002 av den svenska Regeringen, strax efter att Astrid Lindgren avled. Prissumman är på fem miljoner svenska kronor och delas ut i maj. Källa: alma.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.