På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Författare
Spela filmen

Författare

Den som har fantasi och någonting att berätta kanske passar som författare. Vad som krävs är en mycket stark drivkraft för skrivande, och ett stort intresse för språket och för ordens valör och betydelse. Författare skriver inte bara skönlitteratur i form av romaner och poesi. Bakom varje teaterpjäs eller dramatisering för TV, film eller radio finns en dramatiker eller manusförfattare. En annan stor grupp författare skriver fackböcker. Fackboksförfattare kan vara specialiserade inom något område, till exempel matlagning eller bakning.

Det finns också många författare som i huvudsak skriver för barn och ungdomar.

Det finns också författare som nästan uteslutande skriver biografier av kända personer, av olika slag. En sådan författare kallas för en levnadstecknare (eller för en biograf).

Innan en författare kan börja skriva krävs ett omfattande insamlingsarbete. Ofta har man redan mycket kunskap om det man ska skriva om, men det krävs i allmänhet betydligt mer. Detta gäller så väl skönlitterära författare som fackboksförfattare. Informationen kan inhämtas på väldigt många olika sätt, genom resor, samtal, läsandet av andras texter, och genom sociala medier. Kanske allra viktigast är förmågan att kunna göra observationer av människor och platser.

Allt som oftast är det ett mycket ensamt jobb, om inte man skriver ihop med någon.

Utbildning

De flesta författare har ingen utbildning för yrket.

Inom folkhögskolan finns skrivarkurser och författarskolor. Även studiecirklar anordnade av studieförbund förekommer.

Inom högskolan finns kurser i Skapande svenska / Kreativt skrivande, med varierande längd. Ett vanligt krav är grundläggande behörighet för högskolestudier och antagning sker i de flesta fall med arbetsprover som grund.

Bra grundläggande utbildningar finns på flera av gymnasiets program.

Yrkeshögskolan kan också ha passande utbildningar.

Framtidsutsikter

Få författare har möjlighet att försörja sig enbart på sitt skrivande. En författare kan inte vara säker på att arbetet ger någon ekonomisk ersättning. Det innebär att många författare försörjer sig på annat arbete än själva skrivandet.

Författare kommer sannolikt att, i framtiden, skriva direkt för elektroniska medier utan att gå omvägen via tryckta medier.

Arbetsplats

Möjligheterna att ge ut böcker på eget förlag har gjort det lättare för författaren att publicera sig, och även kunna behålla mer av vinsten själva.

Visste du att...?

... den första kvinnliga författare, som fick två böcker utgivna under sitt riktiga namn, var Catherine Parr (1513-1549), hon var den engelske kungen Henry VIII's sjätte fru.

Lilla ordboken

ALMA - förkortning för världens största barn- och ungdomslitteraturpris "Astrid Lindgren Memorial Award", instiftat 2002 av den svenska Regeringen, strax efter att Astrid Lindgren avled. Prissumman är på fem miljoner svenska kronor och delas ut i maj.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Skribent med ordsvada

Arbetsgivare / Ort: Högabo Eden HB / Marieholm
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Rörlig ackords- eller provisionslön

Ansök senast 31 December (29 dagar kvar)
Publicerad: 2020-09-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Språk
Krav
  • Svenska
Meriterande
  • Danska
  • Finska
  • Norska

Om jobbet

Just nu söker vi skribenter som utöver svenska även behärskar någon av de andra nordiska språken. Så behärskar du enbart svenska ligger du inte inom det vi letar efter just nu. Just nu söker vi den som behärskar svenska/danska, svenska/norska, svenska/finska - där det icke svenska språket helst är det som behärskas bäst.


Vem är du?

Du älskar att skriva. Du älskar att berätta en historia. Du skriver ibland för skrivandets skull.

Du kanske studerar, har ett annat deltidsjobb, är mammaledig, är pensionär som vill ha mer av livet eller så kanske du helt enkelt vill ha en inkörsport in i skrivandet som levebröd.

Du är bekväm i ditt språk och kan slå på din ordkran med välstrukturerade och välstavade stycken och meningar som resultat.

Du behöver vare sig ha någon formell utbildning eller lång yrkeserfarenhet. Vi tittar enbart på hur du skriver och bedömer din potential utifrån det. Vi utgår från ditt ansökningsbrev och skrivprover vi ger dig. Så har du ett CV kan du skicka med det om du vill, men det är sällan något vi tittar på i uttagningsprocessen.


Vilka är vi och vad gör vi?

Högabo Writing Team producerar text för nätet. Våra kunder kan vara allt från småföretagare som behöver produktbeskrivningar till sin hemsida till stora webbyråer som sköter storföretags SEO-strategi. Aktuella kunder just nu är exempelvis Klikko.dk (som jobbar med Eniro), Bygghemma och Catena Media.

Just nu håller vi på att massivt utöka samarbetet med vår största kund - samtidigt som vi har en annan stor kund på väg in - varför vi behöver fördubbla antalet skribenter som ingår i vårt positiva och duktiga team.


Vad kommer du att skriva?

I huvudsak producerar vi text som användes i SEO-strategier.

Jaha, ok. Och vad är det?

SEO står för Search Enginge Optimation och handlar om att optimera en skriven text så att Google ser att den är viktig för ett visst sökord och lägger texten/sidan högt upp i sökresultaten när någon söker på just det ordet. Det finns en hel vetenskap om hur en text ska utformas för att uppnå detta.

Men sådant behöver du vare sig kunna eller lära dig. Det är knappt vi på Högabo Writing Team behärskar det. Det är faktiskt knappt våra kunder behärskar det om man ska vara riktigt ärlig. Ibland känns det snarare som religion (där Google är en outgrundlig gud som tjuvhåller på sina djupaste hemligheter, och SEO-experter är överstepräster som tolkar Googles vilja och förmedlar den till anhängarna... som i så fall bör vara vi... typ). Men dessa SEO-experter har olika teorier om hur det fungerar och ger oss tydliga instruktioner i enlighet med dessa teorier.

Därefter sätter vi på Högabo Writing Team dessa önskemål in i vårt system så att du som skribent enkelt kan skapa den sorts texter som våra kunder önskar sig.

Utöver dessa önskemål och strukturer vill Högabo Writing Team ha texter som känns levande och äkta.


Vad du kan förvänta dig hos Högabo Writing Team

  • Ett positivt och glatt team som hjälper dig att komma igång på ett bra sätt.
  • Stor flexibilitet för dina behov. Du skriver på de tider du kan och i den mängd som passar dig. Du sätter bara upp dig att skriva de texter du själv känner du hinner skriva.
  • Roliga och varierande skrivuppdrag som snarare handlar om bloggande texter än säljande texter.
  • Geografisk obundenhet. Våra skribenter är bokstavligen utspridda över hela världen och återfinns på platser som Australien, Canada, Bulgarien, Dominikanska Republiken, Equador, Mexico, Spanien samt superexotiska Eslöv (visserligen utsedd till Sveriges tråkigaste stad på 80-talet, men vem minns sånt idag).


Ansökningsbrevet

När du ansöker till tjänsten så skicka ett mejl. Ring inte. Skicka ett mejl.

I det berättar du lite om dig själv och vem du är. Försök undvika att bara lista upp dina arbetslivserfarenheter - utan samla din essens och beskriv den för oss.

Och ha lika roligt när du skriver ditt ansökningsbrev som vi hoppas du kommer att ha när du skriver för oss.


Lycka till!Högabo Writing Team är en del av Högabo Eden, som också består av Högabo Photography.

Arbetsgivare
Högabo Eden HB
Yllegatan 2
24172 Marieholm
Hemsida: http://www.hogabowriting.com
Ansökan
Ansök senast 31 December (29 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.