På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Författare
Spela filmen

Författare

Den som har fantasi och någonting att berätta kanske passar som författare. Vad som krävs är en mycket stark drivkraft för skrivande, och ett stort intresse för språket och för ordens valör och betydelse. Författare skriver inte bara skönlitteratur i form av romaner och poesi. Bakom varje teaterpjäs eller dramatisering för TV, film eller radio finns en dramatiker eller manusförfattare. En annan stor grupp författare skriver fackböcker. Fackboksförfattare kan vara specialiserade inom något område, till exempel matlagning eller bakning.

Det finns också många författare som i huvudsak skriver för barn och ungdomar.

Det finns också författare som nästan uteslutande skriver biografier av kända personer, av olika slag. En sådan författare kallas för en levnadstecknare (eller för en biograf).

Innan en författare kan börja skriva krävs ett omfattande insamlingsarbete. Ofta har man redan mycket kunskap om det man ska skriva om, men det krävs i allmänhet betydligt mer. Detta gäller så väl skönlitterära författare som fackboksförfattare. Informationen kan inhämtas på väldigt många olika sätt, genom resor, samtal, läsandet av andras texter, och genom sociala medier. Kanske allra viktigast är förmågan att kunna göra observationer av människor och platser.

Allt som oftast är det ett mycket ensamt jobb, om inte man skriver ihop med någon.

Utbildning

De flesta författare har ingen utbildning för yrket.

Inom folkhögskolan finns skrivarkurser och författarskolor. Även studiecirklar anordnade av studieförbund förekommer.

Inom högskolan finns kurser i Skapande svenska / Kreativt skrivande, med varierande längd. Ett vanligt krav är grundläggande behörighet för högskolestudier och antagning sker i de flesta fall med arbetsprover som grund.

Bra grundläggande utbildningar finns på flera av gymnasiets program.

Yrkeshögskolan kan också ha passande utbildningar.

Framtidsutsikter

Få författare har möjlighet att försörja sig enbart på sitt skrivande. En författare kan inte vara säker på att arbetet ger någon ekonomisk ersättning. Det innebär att många författare försörjer sig på annat arbete än själva skrivandet.

Författare kommer sannolikt att, i framtiden, skriva direkt för elektroniska medier utan att gå omvägen via tryckta medier.

Arbetsplats

Möjligheterna att ge ut böcker på eget förlag har gjort det lättare för författaren att publicera sig, och även kunna behålla mer av vinsten själva.

Visste du att...?

... den första kvinnliga författare, som fick två böcker utgivna under sitt riktiga namn, var Catherine Parr (1513-1549), hon var den engelske kungen Henry VIII's sjätte fru.

Lilla ordboken

ALMA - förkortning för världens största barn- och ungdomslitteraturpris "Astrid Lindgren Memorial Award", instiftat 2002 av den svenska Regeringen, strax efter att Astrid Lindgren avled. Prissumman är på fem miljoner svenska kronor och delas ut i maj.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Researcher och skribent till ny basutställning på Flygvapenmuseum

Arbetsgivare / Ort: Statens Försvarshistoriska Museer / LINKÖPING
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 24 maj (12 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Statens försvarshistoriska museer (SFHM)

Flygvapenmuseum ingår i den statliga myndigheten Statens försvarshistoriska museer (SFHM) som är placerat under Kulturdepartementet. Myndighetens uppgift är att främja kunskapen om det svenska försvaret genom tiderna och om försvarets roll i samhällsutvecklingen. I myndigheten ingår även Armémuseum och Staben för utveckling och stöd, samt Försvarets traditionsnämnd. På myndigheten arbetar totalt cirka 75 personer.

För mer information om myndigheten besök www.sfhm.se

Flygvapenmuseum

Flygvapenmuseum ligger i Linköping och är ett modernt teknik- och kulturhistoriskt museum som speglar det svenska militärflygets utveckling från pionjärtid fram till i dag. Museets ansvar omfattar bevarande, förmedling och kunskapsuppbyggnad om det svenska militärflyget. På Flygvapenmuseum arbetar omkring 30 personer plus timanställd personal.

Flygvapenmuseum är inne i en spännande utvecklingsfas där vi nu producerar en ny basutställning om det svenska militärflyget, försvaret, samhället och omvärlden under 1900-talets första hälft.

För ytterligare information besök www.flygvapenmuseum.se

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som researcher och skribent arbetar du med utveckling av museets nya basutställning. Du är en del av utställningens projektgrupp som du jobbar tätt tillsammans med. Du gör eftersökningar av material och information av olika slag som ska ligga till grund för utställningens texter och medieinnehåll i form av bild, ljud och film. Du söker information i både svenska och utländska bibliotek och arkiv genom främst digitala besök. Du granskar materialet med källkritiska ögon. Du arbetar med produktion och bearbetning av utställningens grundläggande texter och levererar underlag till en professionell textmakare för vidare bearbetning.

Kunskaper och erfarenheter

Du ska:

• ha treårig akademisk utbildning med inriktning mot utställning, historia eller journalistik, eller motsvarande relevant utbildning,

• ha tidigare erfarenhet av research- och manusarbete samt granskning av material utifrån ett källkritiskt perspektiv,

• ha erforderliga språkliga skriftliga kunskaper i svenska och engelska,

• ha god datorvana med kunskaper i Office Word och Excel.

Meriterande är tidigare erfarenhet av research- och manusarbete för just utställningar, i synnerhet kring 1900-talets tidiga historia och samhälle. Meriterande är också tidigare erfarenhet av att arbeta med eftersökningar av material i arkiv och bibliotek. Det är en fördel om du har intresse för militär flyghistoria och flygteknik.

Kompetenser

Du tycker om att samarbeta i grupp och har god förmåga att arbeta självständigt.

Du har ett bra skriftligt sinne som innebär att du kan formulera dig väl.

Du är flexibel, trivs när det är liv och rörelse i din arbetsmiljö och att ingen arbetsdag är den andra lik. Du är van att hålla tidplaner, prioritera i samarbete med kollegor samt att kunna jobba snabbt och effektivt även under press.

Anställningsform och tillträde

Visstidsanställning 100 %, sex månader, med ev. möjlighet till förlängning. Tillträde den 1 september 2021, eller enligt överenskommelse.


Ansökan

Välkommen att skicka din ansökan till [email protected].se, märkt SFHM dnr 172:1-2.3.9/21, senast den 24 maj 2021. Ansökan ska innehålla CV och en kort presentation av dig själv.

SFHM strävar efter att ha en jämn könsfördelning, ser mångfald som en styrka och välkomnar därför sökande med olika bakgrund.

Vid din ansökan kommer dina personuppgifter behandlas enligt gällande lagstiftning inom personuppgiftsområdet. Genom din ansökan samtycker du till behandlingen. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Arbetsgivare
Statens Försvarshistoriska Museer
CARL CEDERSTRÖMS GATA 2
58663 LINKÖPING
Ansökan
Ansök senast 24 maj (12 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.