På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bloggare

Bloggare

Bloggare, eller "Proffsbloggare" som det också kallas, är ett relativt nytt yrke i Sverige och det finns inte många personer som kan försörja sig enbart som bloggare. Vanligtvis kommer inkomsterna för en bloggare från reklamannonser som publiceras i bloggen eller så tar bloggaren betalt från de företag som hen rekommenderar till sina följare. 

Som bloggare kan man också ha sponsorer som betalar för att de anser att bloggaren gör värdefulla samhällsinsatser.

Det krävs ingen speciell utbildning för att börja skriva en blogg. Det är dock fördelaktigt att man har kunskaper inom vissa kunskapsområden bland annat i retorik och inom fotografering.

Bloggar brukar oftast ha en inriktning. De "nischar sig" mot t.ex mode (modebloggar), föräldraskap (mamma- och pappabloggar), matIagnings-, rese/hoteII/turism och livsstilsbloggar är bara några exempeI på viIka inriktningar som bIoggar kan ha.

Att följa bloggar blir allt mer populärt. Enligt undersökningen som  Statens Medierådet har gjort följer i dagens Sverige (uppgift från maj 2017) fyra av fem, dvs ca 80%, ungdomar i åldrarna 13-16 år en eller flera bloggar regelbundet, så gott som dagligen.

Videobloggare
Relativt ny variant av bloggar Videobloggar blir allt mer populära. Hen som ansvarar för en videoblogg kallas för en Videobloggare. Se om du finner intressant för dig info i yrkespresentationen Videoreporter.

#metoo Consultant - är en specialiserad yrkesroll som har till uppgift att göra världen till en bättre plats, genom att påverka hur människor och organisationer (företag, myndigheter och övriga organisationer) agerar.

Se några blogg-exempel:
en blogg som handlar om studier och arbetsmarknaden här
en bIogg Vägen ut!
en vårdbIogg på www.1177.se - här är snabbIänk
FN-blogg (FN - är en förkortning för "Förenta Nationerna")
Svenska sång- och talpedagogförbundets blogg - se här
Orka plugga
Rektors blogg på Malmö högskolans hemsida
Lantmannens traineéblogg
"Bloggar & berättelser" på Svenska skolan i Nairobi¨s hemsida
Utrikespolitiska Institutets blogg - se här.

Psykologen Monika Oswaldsson bloggade från sitt uppdrag i flyktinglägren i Sydsudan. Psykologen Minja Westerlund bloggade från sitt uppdrag i Papua Nya Guinea och Zimbabwe.

Att tänka på
Det är endast en liten promille av alla som bloggar som kan försörja sig på sin blogg-verksamhet. Den som vill leva på sin blogg-verksamhet ska helst även skaffa sig en "egen business" bakom sitt skrivande. För att lyckas med att skapa en egen verksamhet som man kan försörja sig på, krävs det mycket stora arbetsinsatser under rätt så lång tid, precis som för vilken annan egenföretagare som helst.

Lilla ordboken
Influtester - en person som testar produkter och tjänster och skriver omdömen (eller "betygsätter"). Som Tack! för besvär brukar man få behålla de produkter man har testat eller i vissa fall köpa dem till kraftigt rabatterat pris.

Viralgranska - källkritiskt granska uppgifter som snabbt sprids på Internät. Källa: sprakochfolkminnen.se

Visste du att...?
Dagny Valborg Carlsson tros vara Sveriges äldsta bloggare. Hon var född 8 maj 1912. Källa: 123minsida.se/Bojan.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.