Resejournalist
Spela filmen

Resejournalist

Innan man hoppar på yrket resejournalist så bör man ställa sig frågan vad som lockar mest - resa eller skriva. Om man är mest intresserad för att resa, bör man kanske satsa på något annat yrke än resejournalist.

Journalistrollen ligger först och främst i att producera engagerande och säljande texter.

Mycket av jobbet görs innan resan - reseach och förberedelser. Man kan säga att hälften av jobbet gör man innan resan och hälften efter själva resan.

Det kan vara stressigt med försenade plan, förlorad bagage, kontakter på resmålet som inte dyker upp, man måste vara flexibel och beredd på det allt. Man ska tänka på vaccinationer och på säkerhet på andra sätt, att inte besöka vissa områden ensam och sent på kvällen.

Som en oerfaren rese­skribent kan man ha det mycket svårt att lyckas sälja reportage till de stora etablerade rese­­tidningarna eftersom de ofta har en grupp frilansare som de arbetar med regelbundet. Men visst händer det att de tar in någon ny skribent, men då måste destinationen och texten vara helt rätt för just den tidningen eller magasinet och ligga rätt i tiden.

Testa dig själv - läs massvis med resereportage och försök föreställa dig om du skulle kunna skriva på samma nivå eller bättre.

Lek med tanken, att du är resejournalist när du är på semester och även på din hemort, - vad skulle du skriva om? Vilka bilder skulle du ta? Skriv reportage om de bästa matställena på din hemort eller om lokala kändisar, publicera dina reportage på din egen hemsida eller blogg.

Tips till nybörjare inom branschen

 • ha magasinets målgrupp i åtanke, när du skriver ditt förslag på tema för ditt resereportage
 • håll det kort och tydligt, förklara varför just du bör skriva det här reportaget
 • har du specialkunskap i ämnet, förklara gärna kring det

Utbildning

Det finns många olika utbildningar för journalister - inom olika skolformer. Det kan finnas speciellt anpassade utbildningar för verksamma och för blivande resejournalister, tex. helgkurser hos privata utbildningsanordnare.

En bra journalistgrund är gymnasiets Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Medier- information och kommunikation.

Framtidsutsikter

Det finns idag (2023) cirka 10600 yrkesverksamma journalister i Sverige, av dessa är det cirka 52 procent som är kvinnor och 48 procent är män.

Arbetsförmedlingen bedömning är att det, inom de närmaste tre åren kommer vara liten konkurrens om jobben för journalister. Det innebär att personer som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha stora möjligheter till arbete. Läs mer här >>

Arbetsplats

Kan man tänka sig bli en frilansjournalist gäller inga regler om att en viss utbildning krävs.

Lilla ordboken

Ingress - inledande del i en artikel. Ingressens uppgift är att sammanfatta artikeln genom att ta fram det viktigaste och att locka till läsning av hela artikeln. I tidskrifter och tidningar är ingressen vanligtvis ett stycke i fet stil, mellan rubriken och resten av artikeln, som är brödtext.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  158 Lediga jobb som resejournalist

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.