På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Resejournalist
Spela filmen

Resejournalist

Är resejournalist rätt yrke för just dig?
Man bör vara brutaltärlig när man svarar på frågan om man vill bli resejournalist mest för att man gillar att resa eller för att man verkligen brinner för att skriva. Om man är mest intresserad för att resa, bör man kanske satsa på något annat yrke än resejournalist. Journalistrollen ligger först och främst i att producera "bra" (engagerande/"säljande") texter; sedan... - om texterna handlar om resor eller om någonting annat - är av underordnad betydelse.

Utbildning

Det finns många olika utbildningar för journalister - inom olika skolformer. Det kan finnas specielltanpassade utbildningar för verksamma och för blivande resejournalister, som ex. kan vara korta kurser, ex. helgkurser hos privata utbildningsanordnare.

Övrigt

Testa dig själv
Läs massvis med resereportage (ju fler desto bättre) och försök föreställa dig - att/om du skulle kunna skriva på samma "nivå" eller bättre. 
"Lek" resejournalist på semestern och även på din hemort; föreställ dig att du har rest "från fjärran" till din hemort - vad skulle du skriva om? vilka bilder skulle du ta? ta bilderna, skriv texterna: skriv exempelvis reportage om de bästa matsällena på din hemort eller om lokala kändisar som finns på "hemmaplan" och publicera dina reportage på din egen hemsida/blogg (tänk på att be folk om tillåtelse att publicera info om dem - de personer du skriver om bör helst samtycka till att du publicerar info om dem; tänk på att inte kränka deras integritet). 

Allmän info om journalist-branschens villkor
Under de senaste åren har redaktionerna runt om i Sverige snarare bantat än utökat sin personalstyrka. Samtidigt pågår det många fler journalistutbildningar än någonsin och varje termin kommer det ut färdigtutbildade journalister på en övermättad arbetsmarknad. Men är man mycket duktig, envis och har turen med sig - kan det lösa sig i alla fall.

Att tänka på
Mycket av jobbet görs innan resan - reseach och förberedelser. Man kan på ett ungefär säga att "hälften" av jobbet gör man "hemma" - innan och efter själva resetiden.
Det kan vara stressigt med försenade plan, förlorad bagage, kontakter på resmålet som inte dyker upp som det var överenskommet med om - på förhand: man måste vara flexibel och beredd på det "oväntade". Det kan också vara farligt och man ska tänka på vaccinationer, och på säkerhet på andra sätt: att inte besöka vissa områden ensam och/eller sent på kvällen. 
Man ska helst vara "fullt frisk"; det blir svårt om man har allergier eller mat-intolerans av något slag.

Om att frilansa som journalist
Kan man tänka sig bli en frilansjournalist gäller inga regler om att en viss utbildning krävs. Det är mycket sällan som tidningsredaktörer skulle fråga efter vilken utbildning man har, om texter man inkommer med är fantastiska, och det måste de vara om man ska lyckas försörja sig som frilansjournalist.

I början av karriären
Om man inte har tidigare fått några journalisiska uppdrag, dvs är i början av sin karriär, kan det vara bra att starta en blogg som man länkar till, när man söker uppdrag: anställningar eller frilansuppdrag. På så sätt kan redaktörerna snabbt avgöra om de tycker just ditt sätt att skriva på (din journalistiska still).
Som en oerfaren rese­skribent kan man ha det mycket svårt att lyckas sälja  reportage till de stora etablerade rese­­tidningarna, eftersom de har ofta en grupp frilansare som de arbetar med regelbundet, som är beprövade och pålitliga/bekväma att ha med att göra. Men visst händer det att de tar in någon ny skribent, men för att de skulle hända behöver textkvalité vara på hög nivå och/eller tema eller "destinationen" vara helt rätt för just den tidningen eller magasinet och "ligga rätt i tiden" också.
Det är många ggr lättare att "få in foten" hos tidningar/magasin som inte är renodlade resetidningar, men som ändå publicerar resereportage ibland; de resereporgare måste dock varfa välan­pas­sade för just deras målgrupper. Att få sin reportage publicerad hos en sådan icke-resetidningen, kan vara en framkomlig väg in i branschen, för att man på så sätt skaffar sig en sort "arbetsprovet" som man senare kan visa upp hos resetidningarna/resemagasin.

Tips till nybörjare inom branschen

  • ha tidningens/magasinets målgrupp i åtanke, när du skriver ditt förslag på tema för ditt resereporgare;
  • håll det konkret (kort och konsist), va tydlig med varför just du bör skriva det här reportaget;
  • har du specialkunskap i ämnet, förklara gärna kring det.

    Multijournalist-"approach"
    Det blir allt vanligare med att man  både producerar texter och fotograferar; detta för att många redaktioner inte har råd att betala arvode för både journalist och fotograf. Kan man fota, blir man mer attraktivar för tidningar/magasin. Man kan börja med att skaffa sig en bra digital system­kamera och gå en fotokurs.

Lilla ordboken

Ingress - inledande del i en artikel. Ingressens uppgift är att sammanfatta artikeln genom att ta fram det viktigaste, och att locka till läsning av hela artikeln. I tidskrifter & tidningar är ingressen vanligtvis ett stycke i fet stil mellan rubriken och resten av artikeln är i brödtext.

Minnesdag 23 mars
Stipendiet till Kim Walls minne - utdelning på hennes födelsedag, den 23 mars - var god se info på sverigesradio.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.