Ljungskile Folkhögskola

Gillar du gemenskap, natur och kultur? Då har du kommit rätt!

Ljungskile folkhögskola ligger med en fantastisk utsikt över Ljungskileviken, mellan både hav och fjäll. Skolan tar emot ungefär 250 studerande och internatet har plats för hälften av dessa. Det går också bra att pendla, till Uddevalla tar det ungefär 20 minuter med buss eller tåg och till Göteborg cirka en timme.

Boende
Om du studerar hos oss så finns många olika alternativ till boende. Du kan bo på skolan, hyra rum eller lägenhet i Ljungskile samhälle eller pendla.

På skolan kan du välja mellan rum med lite olika storlek och med eller utan toalett på rummet. Du har tillgång till kök och dagrum med TV. För dig som väljer att bo på skolan ingår frukost och lunch måndag – fredag. Du betalar en avgift där både boende och mat ingår.

Närheten till skog och hav gör det lätt att komma ut i naturen. Alldeles bakom skolan ligger Bredfjället, med sina milsvida vandringsleder. I havet kan du bada eller paddla kajak.

Att bo ett år på en folkhögskola är en upplevelse för livet. Sällan kommer du andra människor så nära! Vi får ofta höra att ”det var det bästa året i mitt liv”.

Livet på skolan
Vi vill ge utrymme för livs- och samhällsfrågor och betonar respekten för andras åsikter. Demokrati, kultur och internationella frågor står högt på vår dagordning, vilket också återspeglar sig i kursutbudet och i allt som händer på skolan.

Folkhögskolan är en alldeles egen skolform. Undervisningen bygger på varje elevs aktiva deltagande, med utgångspunkten att alla har något att bidra med. Vi jobbar ofta med teman och i projektform. Kunskapen står i fokus – fast på ett annat sätt.


Här nedan hittar du alla våra utbildningar, ansök redan idag!:

 

Visa mer
Visa mindre

Folkhögskola utbildningar hos Ljungskile Folkhögskola

Livskursen - Allmän kurs med humanistisk/samhällsvetenskaplig inriktning - Gymnasienivå

Vi ser olika perspektiv på samhället, människan och livet för att bättre förstå oss själva, varandra och vår samtid. Vi lär oss se våra möjligheter och inte bara begränsningar!

Allmän kurs - Naturvetenskapligt basår - Gymnasienivå

Drömmer du om att bli läkare, veterinär, ingenjör eller biolog? Här får du chansen att läsa in de naturvetenskapliga ämnena med mycket lärarhjälp och utan prov.

Allmän kurs Musik (UMUS) - Gymnasienivå

Allmän kurs Musik (Umus) ger dig den behörighet som krävs för vidare högskoleutbildning. Våra musiklärare är utbildade på musikhögskola, och spelar utanför skolan i olika konstellationer.

Journalistlinjen - Yrkesutbildning

En modern yrkesutbildning för dig som vill arbeta som journalist. Vår journalistutbildning har ett tydligt digitalt fokus, oavsett om du vill skriva eller göra radio. Rörlig bild är också en självklar del i utbildningen. Radioutbildningen sker i nära samarbete med Sveriges Radio P4 Väst. Praktik ingår under båda åren. De skapar kontakter och leder ofta till jobb.

Lärarassistent - Yrkesutbildning

Den svenska skolan är i stort behov av förstärkta resurser bland annat genom fler lärarassistenter. Lärarassistenter stödjer både lärare och elever i skolan och medverkar till en god miljö för alla som vistas på skolan.

Lärarassistent - Yrkesutbildning - Distans

Den svenska skolan är i stort behov av förstärkta resurser bland annat genom fler lärarassistenter. Lärarassistenter stödjer både lärare och elever i skolan och medverkar till en god miljö för alla som vistas på skolan. Utbildningen bedrivs på distans och på 50%.

Musiklinjen

En grundläggande musikutbildning som ger dig konstnärlig kompetens och grundlig musikteoretisk förståelse. Alla deltagare studerar kärnämnen i musik, såsom gehör och teori, musikhistoria, ensemble, improvisation och kör. Utbildningen är 1–2 år beroende på förkunskaper.

Yrkesförberedande kurs

Kursen för dig med lättare intellektuella funktionsvariationer eller om du har svårt att få ett arbete på öppna arbetsmarknaden. Här får du tillfälle att gå vidare i din utveckling vad gäller arbete, boende och fritid. Praktik ingår.

Berätta med ljud - Poddkurs på distans

Du får öva dig i att skapa dramaturgi och att gestalta din berättelse med språk och ljud. Slutprojektet är ett poddavsnitt där du tillämpar kursens olika byggstenar.

Journalistiskt skrivande - distans

Kursen vänder sig till dig som söker en inspirerande och kvalificerad fortbildning i skrivande. För jobbet eller som förberedelse för fortsatta studier i journalistik eller som en lustfylld möjlighet att utveckla ett eget skrivande.

Journalistiskt skrivande - Fortsättningskurs - Distans

För att vara behörig krävs att du först har läst grundkursen i Journalistiskt skrivande vid Ljungskile folkhögskola, eller har motsvarande kunskaper som vid ansökan också kan vidimeras.

Skriv ditt liv - från research till publicering - Distans

Kursen vänder sig till dig som släktforskar och har material för publicering, som vill intervjua en anhörig för en biografi eller skriva om du vill skriva om ditt eget liv och hembygd.

Omställning till ett hållbart liv - Distans

Den här kursen vänder sig till dig som vill förändra ditt liv tillsammans med andra. Vi utforskar vad omställning betyder i våra personliga liv och i samhället i stort. Under kursen får du både teoretisk kunskap om vikten att ställa om och grundläggande praktiska färdigheter så som snickeri, småskalig odling och fermentering.

Hälsam - Grundskolenivå

Vi fokuserar på begrepp som levnadsvillkor, resurser och hållbarhet, liksom begreppet hälsa utifrån olika perspektiv. Vi riktar oss till dig som behöver läsa klart grundskolan, som behöver extra träning i svenska eller som vill börja studera igen efter ett längre uppehåll. Efter att ha genomfört kursen kommer du att ha behörighet till fortsatta studier på gymnasienivå eller ha en grund för att ta steget ut i arbetslivet.

Allmän kurs - Framtidsspår

Du läser allmän kurs, vilket inkluderar matematik, svenska, engelska, religion, historia, naturkunskap och samhällskunskap. Framtidsspår är en folkhögskolekurs, som efter genomgången kurs motsvarar en gymnasieexamen.

Yrkesutbildning - Undersköterska

Utbildningen är 2-årig och motsvarar skolverkets yrkespaket. Vi är certifierade medlemmar i Vård- och Omsorgscollege. Efter avslutad utbildning har du möjlighet att ansöka om en skyddad yrkestitel hos Socialstyrelsen.