På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sångare

Sångare

Rösten är sångarens instrument. En del sångare försörjer sig helt som solister eller korister (körsångare) men de flesta frilansar eller arbetar med sången på deltid, till exempel vid danstillställningar eller i revyer. De tillfällen då sångaren uppträder för publik är en mindre del av arbetstiden.

Det finns många olika typer av sång, bl a klassisk operasång, pop, K-pop, rock, blues, jojk m.fl.

Många sångare är samtidigt också musiker, tonsättare och/eller låtskrivare. Det finns också ex på sångare som samtidigt är musiklärare och/eller sångpedagoger. 

Mesta delen av tiden går åt till enskild övning och repetitioner tillsammans med övriga medverkande, ex.akkompaniator, eventproducent och agent. Att leta ny musik att öva in, och att söka nya uppdrag för den som är frilans är viktiga delar i arbetet.

Bra förberedande grundutbildning för sångare finns på gymnasieskolans Estetiska programmet (ES), inriktning Musik.
 

Lilla ordboken

  • Green room - ett utrymme bakom scenen avsett för artister & skådespelare att befinna sig före & efter ett uppträdande. Uttrycket användes först år 1701; det finns ett flertal teorier om varifrån uttrycket kommer. En teori påstår är att rummet var målat i grönt (för att skådespelarna skulle kunna vila ögonen efter de starka/bländande scenljusen).
  • Mello - så kallas det (i folkmun) den årliga svenska musiktävlingen Melodifestivalen.
     

Visste du att...?

  • Höga ljud kan orsaka tunnitus, ett tillstånd när inre örat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.
  • Den sångares stamband producerar mellan 80 och tusen vibrationer per munut när hen sjunger.
     

Lucia-sången
Kompositören till den populära Lucia-sången "Natten går tunga fjät..." är okänd (folkmelodi från Sicilien) och svensk text till den är skriven av Arvid Rosén. Källa: julsånger.se 

Info om Tävling för unga musiker och sångare
Imagine - är livemusiktävling (och det är gratis att delta) - för unga talanger: man måste vara mellan 13 och 21 år. För mer information - var god se imaginesverige.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.