Sångare

Sångare

Rösten är sångarens instrument. En del sångare försörjer sig helt som solister eller körsångare, men de flesta frilansar eller arbetar med sången på deltid, till exempel vid danstillställningar eller i revyer. De tillfällen då sångaren uppträder för publik är en mindre del av arbetstiden.

Många sångare är också musiker, tonsättare och/eller låtskrivare. Det finns också sångare som samtidigt är musiklärare och/eller sångpedagoger. 

Mesta delen av tiden går åt till enskild övning och repetitioner tillsammans med övriga musiker, eventproducent och agent.

Att leta ny musik att öva in och att söka nya uppdrag för den som är frilans är viktiga delar i arbetet.

Utbildning

Bra grund får du på gymnasiets Estetiska programmet, inriktning Musik. Även andra inriktningar på ES-programmet är till stor fördel.

Andra bra utbildningsvägar kan du hitta inom Konst- och kulturutbildningar, Folkhögskolor, Högskolor och även hos privata utbildningsanordnare.

  Visste du att...?

  ... höga ljud kan orsaka tinnitus, ett tillstånd när innerörat skapar konstant pip-signal. Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

  Visa mer
  Visa mindre

  6 Lediga jobb

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.