Sångpedagog
Spela filmen

Sångpedagog

Sångpedagog tränar rösten och lär folk att sjunga. Du kan undervisa såväl individuellt som i grupp.

Du inspirerar studenter till ett kreativt skapande och lust till att fortsätta utveckla röstens alla möjligheter. Sångpedagoger hjälper sina elever att öva rösttekniker baserade på praktiska tillämpningar av röst / sångteorier.

Alla moment i undervisningen förankras i musik och samspel mellan lärare-elev där resultatet bör värderas efter dess musikaliska kvalité snarare än efter studentens tekniska färdigheter.

Utbildning

Många sångpedagoger är utbildade musiklärare, men kan även ha en annan utbildningsbakgrund, oftast från högskola / universitet.

På gymnasiet finns bra förberedande grundutbildning på Estetiska programmet, inriktning Musik.

Relevanta utbildningar kan även finnas inom KKU, konst- och kulturutbildningar eller inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

En sångpedagog kan ha olika yrkestitlar och verka på diverse olika arbetsplatser, t ex som babysångpedagog på ett bibliotek, där man leder Babysång-stunder för barn som är upp till ett år och sjunger tillsammans med föräldrarna. En musiklärare på grundskolan är också till viss del en sångpedagog och likaså en musikterapeut.

Sångpedagoger finns på grund-, gymnasie- och folkhögskolorna, på musikhögskolorna och kulturskolorna, på kollo och fritidsgårdar, inom studieförbund och i föreningar.

Visste du att...?

... höga ljud kan orsaka tinnitus, ett tillstånd när innerörat skapar konstant pip-signal. Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  41 Lediga jobb som sångpedagog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.