På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sångpedagog

Sångpedagog

Sångpedagog tränar rösten och lär folk att sjunga. De kan undervisa såväl individuellt som i grupp.

De inspirerar de studenterna till ett kreativt skapande och lust till att fortsätta utveckla röstens alla möjligheter. Sångpedagoger hjälper sina elever att öva rösttekniker baserade på praktiska tillämpningar av röst/sångteorier.

Alla moment i undervisningen förankras i musik och samspel mellan lärare-elev där resultatet bör värderas efter dess musikaliska kvalité snarare än efter studentens tekniska färdigheter.

Olika yrkestitlar och arbetsplatser
En sångpedagog kan ha olika yrkestitlar och verka på diverse olika arbetsplatser, ex. som babysångpedagog på ett bibliotek där hen kan leda Babysång-stunder (bebisar från 6 månaders ålder - vanligtvis till 1 års ålder sjunger tillsammans med föräldrarna); en musiklärare på grundskolan är också till viss del en sångpedagog; en musikterapeut - likaså.
Sångpedagoger finns på grund-, gymnasie-, folkhögskolorna, på musikhögskolorna och kulturskolorna, på kollo och fritidsgårdar, inom studieförbund och i föreningar.

Utbildning

Många sångpedagoger är utbildade musiklärare, men kan även ha en annan utbildningsbakgrund - oftast från högskola/universitet. På gymnasiet finns bra förberedande grundutbildning på Estetiska programmets inriktning Musik. Relevanta utbildningar kan finnas även inom KKU, konst- och kulturutbildningar.

Visste du att...?
Höga ljud kan orsaka tunnitus, ett tillstånd när inre örat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Länktips

Obs! Varje yrkesbenämning under LIKNANDE YRKEN är en klickbar länk.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.