På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Matkritiker

Matkritiker

En matkritiker kan också kallas för en matrecensent eller matskribent, därför att hen skriver recentioner om mat och dryck.

De matkritiker som jobbar för Guide Michelin kallas för "inspektörer".
Alla Guide Michelin-inspektörer är anonyma; detta är mycket viktigt för att försäkra läsarna av guiden om att inspektörerna inte får någon speciell service, utan behandlas på samma sätt som vilken annan matgäst som helst. Anonymiteten och oberoendet är oerhört viktiga för att garantera Guide Michelins rykte.

Utbildning

Matkritiker har varierande utbiIdningsbakgrund. Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet, i första hand rekommenderas inriktning Färskvaror, delikatesser och catering>>. Motsvarande utbiIdning kan finnas inom komvux. Påbyggnadsutbildningar finns inom yrkeshögskolan.

Utbildning som matkritiker eller "inspektörer" har, kan, som sagt, variera rätt mycket men ofta har de en kombination av någon form av journalistisk utbildning och en gedigen grundutbildning inom restaurang-område och/eller inom hotell-skolor och sedan flera års erfarenhet från hotell/restaurang branschen.

Michelin-Guide inspektörer utbildas internt
För att bli en Michelin-Guide inspektör genomgår man en 6-månaders internutbildning, under vilken en samsyn kring hur mat ska bedömas, skapas; bland annat utarbetar man de olika kriterierna, utifrån vilka mat ska bedömas. Det är viktigt att det ska vara samma typ av bedömning, oavsett vilken inspektör som besöker en restaurang. Under sista fasen av sin utbilding till Michelin-guide inspektör besöker man restauranger tillsammans med en erfaren kollega under flera månader för att försäkra att bedömningarna görs på samma sätt av alla inspektörer. Och det först när alla de olika etapper av utbildningen, som man med godkänt resultat, har genomfört - gör inspektörerna egna inspektioner.

Guide Michelin 
Den guide som omfattar Sverige och de övriga nordiska länderna heter The Michelin Guide Nordic Countries. Det finns landsguider – exempelvis Guide Michelin France och stadsguider, exempelvis Guide Michelin London. Sedan år 2006 började Guide Michelin även omfatta städer utanför Europa. Först ut av guider utanför Europa blev Guide Michelin New York City (2006).

Gröna Michelin Guideböcker
Michelin producerar även gröna guideböcker som fungerar som en sort turistguider.

Visste du att...?
Restaurang Frantzén i Stockholm fick 3 Michelin "stars" (uppgift från februari 2018). Källa: https://guide.michelin.com.

Länktips
www.whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer;
http://instituteofholisticnutrition.com - The Institute of Holistic Nutrition i Kanada;
https://guide.michelin.com - Full List: The Michelin Guide Nordic Countries 2018.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.