Matkritiker

Matkritiker

En matkritiker kan också kallas för en matrecensent eller matskribent, man skriver recensioner om mat och dryck.

De matkritiker som jobbar för Guide Michelin kallas för "inspektörer".

Alla Guide Michelin-inspektörer är anonyma, detta är mycket viktigt för att försäkra läsarna av guiden om att inspektörerna inte får någon speciell service, utan behandlas på samma sätt som vilken annan matgäst som helst. Anonymiteten och oberoendet är oerhört viktiga för att garantera Guide Michelins rykte.

Utbildning

Matkritiker har varierande utbildningsbakgrund. Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning Färskvaror, delikatesser och catering. Motsvarande utbildning kan finnas inom komvux. Påbyggnadsutbildningar finns inom yrkeshögskolan.

Utbildning som matkritiker eller "inspektörer" har variera rätt mycket, men ofta har de en kombination av någon form av journalistisk utbildning och en gedigen grundutbildning inom restaurang-område och/eller inom hotell-skolor och sedan flera års erfarenhet från restaurangbranschen.

Michelin-Guide inspektörer utbildas internt

För att bli en Michelin-Guide inspektör genomgår man en 6-månaders internutbildning, under vilken en samsyn kring hur mat ska bedömas skapas, bland annat utarbetar man de olika kriterierna utifrån vilken mat ska bedömas. Det är viktigt att det ska vara samma typ av bedömning, oavsett vilken inspektör som besöker en restaurang.

Under sista fasen av sin utbildning till Michelin-guide inspektör besöker man restauranger tillsammans med en erfaren kollega under flera månader för att försäkra att bedömningarna görs på samma sätt av alla inspektörer. Det är först när alla olika etapper av utbildningen har genomförts, med godkänt resultat, som de nya inspektörerna får göra egna inspektioner.

Övrigt

Guide Michelin 

Den guide som omfattar Sverige och de övriga nordiska länderna heter The Michelin Guide Nordic Countries. Det finns landsguider, exempelvis Guide Michelin France och stadsguider som Guide Michelin London.

Sedan 2006 omfattar Guide Michelin även städer utanför Europa. Den första guiden utanför Europa blev Guide Michelin New York City.

Gröna Guide Michelin

Michelin producerar även gröna guideböcker för turister.

Visste du att...?

... 1977 var det för första gånger mer vin än starksprit som såldes i Sverige. Idag dricker svenskarna ca 30 liter vin per år och person.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  6 Lediga jobb som matkritiker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.