Mathistoriker studerar mathistoria och kan bland annat ha som mål att få fram en kvalificerad gissning om vilka nya maträtter som inom den närmsta framtiden kan ta plats på våra matbord t ex om vi kan anamma de maträtter som innehåller insekter.
Som regel krävs det att en ny maträtt hamnar i rätt kulturell sammanhang för att vi ska kunna acceptera den. I Sverige har man historiskt sett tagit till sig de nya maträtter som kommit från London, Paris eller New York.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Bra grundutbildning finns på gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Det kan även finnas påbyggnadsutbildning inom yrkeshögskolan.
Visste du att...?
... det tog ca 80-100 år för potatis att ta plats på det svenska matbordet. Från början tyckte man att det är läskigt att potatis växer under jorden och "knölen" tillskrevs "mörka" egenskaper, många trodde även att potatis var giftig och helt oätbar. Även ätbara svampar har inte alltid självklart för svenskarna.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- Livsmedelsverket
- Handelsrådet
- Gastronomiska Akademien
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret