Mathistoriker

Mathistoriker

Mathistoriker studerar mathistoria och kan bland annat ha som mål att få fram en kvalificerad gissning om vilka nya maträtter som inom den närmsta framtiden kan ta plats på våra matbord t ex om vi kan anamma de maträtter som innehåller insekter.

Som regel krävs det att en ny maträtt hamnar i rätt kulturell sammanhang för att vi ska kunna acceptera den. I Sverige har man historiskt sett tagit till sig de nya maträtter som kommit från London, Paris eller New York.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Det kan även finnas påbyggnadsutbildning inom yrkeshögskolan.

Visste du att...?

... det tog ca 80-100 år för potatis att ta plats på det svenska matbordet. Från början tyckte man att det är läskigt att potatis växer under jorden och "knölen" tillskrevs "mörka" egenskaper, många trodde även att potatis var giftig och helt oätbar. Även ätbara svampar har inte alltid självklart för svenskarna.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    4 Lediga jobb som mathistoriker

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.