På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Mathistoriker

Mathistoriker

Mathistoriker studerar mathistoria och kan bland annat ha som mål att få fram en "kvalificerad gissning" om vilka nya maträtter som inom den närmsta framtiden kan ta plats på våra matbord (ex. om vi kan anamma de maträtter som innehåller insekter).

Som regel, krävs det att en ny maträtt hamnar i rätt kulturell sammanhang för att vi ska kunna acceptera den. I Sverige har man historiskt sett, oftast har tidigare "tagit till sig" de nya maträtter som kom från London, Paris eller New York.

Historiska fakta
Det tog ca 80-100 år för potatis att ta plats på det svenska matbordet. Från början tyckte man att det är läskigt att potatis växer under jorden och "knölen" tillskrevs "mörka" /onda/ egenskaper; många trodde även att potatis var giftig och helt oätbar.
Även "svampätandet" (ätbara svampar) var inte alltid självklart för svenskarna.

Att tänka på
Mathistoria är fortfarande ett ganska outforskat område; ämnet materiell kultur kan "snudda vid" mathistoriska kunskapsområden.

Visste du att ...?
Världens mest prestigefyllda matlagningstävling, som ofta kallas för "VM för kockar", heter Bocuse d´Or. Källa: gastronomisverige.se.

Länktips
serious-science.org/themes/history - an independent, non-profit, non-governmental project whose main mission is to spread knowledge
vitterhetsakad.se - Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien
michelin.se/om/guide-michelin - svenska restauranger med stjärnor i Michelin-guiden & historien bakom Michelin-guiden
whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
allergismart.se/inkluderandematlagning
vegetariskadagen.n.nu - inspiration och fakta om att äta vegetariskt.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.