På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Trendanalytiker Spela filmen

Trendanalytiker

Trendanalytiker, som ofta kallas för Framtidsspanare, bevakar omvärlden, samlar in och tolkar information, spårar dagens trender och beteendemönster för att försöka förutspå vad som kommer att hända i framtiden och vilka beslut som behöver fattas. För att kunna göra det krävs det en djup kunskap om hur samhället fungerar, vad som styr våra värderingar och konsumtionsvanor.

Arbete som trendanalytiker är väldigt varierande. Du behöver lära dig nya saker varje dag och samarbeta med människor som är proffs i sina respektive branscher. För att kunna trivas som trendanalytiker är du en person som gillar att samla fakta, undersöka företeelser, analysera och sammanställa stora mängder information. Du jobbar i en mycket kunskapsintensiv miljö och samarbetar med många människor som har olika sorters specialkunskap.

Trendanalytiker fokuserar på trender, långsiktiga förändringar av konsumentbeteende, arbetsmarknad och samhällsfrågor. Utifrån dessa data gäller det sedan att dra rätt slutsatser för att kunna leverera framtidsanalyser som beställs av olika sortens företag, t.ex. tillverkningsföretag och medieföretag som vill veta vad kunderna kommer att tycka om deras framtida tjänster- och produkter.

Trendanalytiker kan göra små snabba undersökningar på uppdrag från små och medelstora företag, men även stora undersökningar för organisationer och myndigheter. Det finns många som anser att de är mycket viktiga även för demokratin, därför att det är viktigt att myndigheter har möjlighet att skapa sig en bild av vad människor till exempel tycker och tänker om deras myndighetsutövning och service.

En trendanalytiker kan arbeta som futurologist, dvs med att ge råd om i vilken riktning företaget eller organisationen ska röra sig i. I jobbet som futurologist ingår det bl a att ha koll på trender, teknisk utveckling och beteendemönster hos kunder.

Bland de starka pågående trender är Automatisering och Grön (miljövänlig) "omställning" (detta enligt TRR, Trygghetsrådet och analysföretaget United Minds).

Utbildning

Trendanalytiker arbetar inom olika branscher och därför kan ha varierande utbildningsbakgrund. Ett exempel på vilken utbildning en trendanalytiker kan ha är studier i företagsekonomi och i journalistik på högskolan. Tidigare arbetslivserfarenhet som tjänsteman och inom den politiska världen kan vara meriterande, precis som erfarenhet av att arbeta på olika privata företag.

Visste du att...?

... i samband med Black Friday (år 2018 - den 23 november) förväntas svenskarna att handla för 6,5 miljarder kronor.

Lilla ordboken

Bioprenör - ett ord för "Entreprenör eller Innovatör inom en eller flera områden, som: Trädgård, Djurvård, Skog och/eller Lantbruk".
FoU - en forkortning som ofta används för "Forsknings- och utvecklingsarbete".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

11 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.