Innovationsteknolog
Spela filmen

Innovationsteknolog

Innovationsteknologer arbetar med analys av tekniska data. Som innovationsteknolog skapar du förutsättningar som gör att företaget eller organisationen utvecklas i teknikens framkant. Den som förutspår rätt kommer kunna skaffa sig stora fördelar. Som innovationsteknolog arbetar du med noga beräkningar och processer för att förutse nästa steg i utvecklingen.

Ett relativt nytt begrepp inom detta område kallas Tech Mining, som handlar om att få fram information som kommer att föra verksamheten framåt till en större dominans på marknaden. Tech Mining handlar om att ta kontroll över utvecklingen genom undersökning av de data som sedan tidigare finns i företaget, för att på ett så säkert sätt som möjligt kunna förutse vilka framtida innovationer som kommer att finnas inom den genre som företaget är verksamt inom.

Användning av teknologisk intelligens (CTI) är effektivt för att ta reda på vem som gör vad. Att använda sig av forskning och teknologiska indikatorer för att se vad som hela tiden händer på marknaden och vilka vägar är bra att ta för att vara steget före ger också stora fördelar. Det finns flera exempel på företag som har med hjälp av innovationsteknologin lyckats ta stora delar av marknaden.

Utbildning

Innovationsteknologer kan ha olika utbildningsbakgrund, passande utbildningar kan bland annat finnas inom yrkeshögskolan och på högskolor/universitet.

På gymnasieskolan finns det bra grundläggande utbildning på flera program, som t ex på Teknikprogrammets inriktning Informations- och medieteknik.

En annan ingång i yrket är genom arbete i någon teknisk bransch i kombination med bred socialkompetens och förmågan att snabbt hantera stora mängder ny information.

Lilla ordboken

Bioprenör - ett ord för entreprenör eller innovatör inom en eller flera områden som trädgård, djurvård, skog och lantbruk.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.