På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Innovatör Spela filmen

Innovatör

En uppfinning som kommer till bred/allmän användning kallas för en innovation

En innovatör fokuserar på att få en teknisk nyhet eller uppfinning att bli använd av många. Som innovatör är det därför mycket viktigt att besitta förmågan att snabbt hitta användargrupper som har behov av den nyframtagna tekniska funktionen.

Innovatörer hjälper organisationer och företag att ta fram och utveckla nya idéer för att bland annat prioritera resurser på det mest optimala sättet (satsa på rätt typ av projekt och/eller för att kunna ta fram nya affärsmodeller). Det är ett spännande och mycket omväxlande arbete där man i mångt och mycket arbetar med "teknik" på olika sätt.

Att jobba som innovatör är ett mycket kreativt arbete där man konstant funderar på nya ideér och lösningar. För att skapa en innovation behöver man hela tiden jobba med utvecklingsprocesser, scanna omvärlden, spana in trender och klura på nya idéer. Dessa idéer behöver sedan bearbetas på olika sätt, bland annat genom att renodlas, grupperas och testas.

Som innovatör arbetar man med att utveckla ideér, ofta från start till ett konkret slutresultat och man jobbar med olika typer av innovationer: en innovation som innebär ett stort steg i utvecklingen, alltså en helt ny produkt som uppfyller nya behov men det kan även vara en innovation att vidareutveckla en produkt som redan idag finns på marknaden. 

Utbildning

Innovatörer kan ha olika utbildningsbakgrund; passande utbildningar kan bland annat finnas inom yrkeshögskolan och på högskolor/universitet. På gymnasieskolan finns det bra grundläggande utbildning på flera program: t.ex på Teknikprogrammets inriktning Informations- och medieteknik.
En annan ingång i yrket innovatör är genom arbete i någon "teknisk bransch" i kombination med bred socialkompetens och viljan/förmågan att snabbt hantera stora mängder föränderlig information.

Övrigt

Läs gärna i även i följande yrkespresentationer: Ingenjör, Rymddesigner och om andra yrken inom Tekniskt arbete samt om yrket Kommunikatör.

Lilla ordboken
Bioprenör - ett ord för "Entreprenör inom en eller flera områden, som: Trädgård, Djurvård, Skog och/eller Lantbruk".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.