Innovatör
Spela filmen

Innovatör

En uppfinning som kommer till bred användning kallas för en innovation. Som innovatör arbetar du med att utveckla idéer, ofta från start till ett konkret slutresultat och du jobbar med olika typer av innovationer. Det kan vara en innovation som innebär ett stort steg i utvecklingen, alltså en helt ny produkt, men det kan även vara en innovation att vidareutveckla en produkt som redan idag finns på marknaden.

Innovatörer hjälper även organisationer och företag att ta fram och utveckla nya idéer för att bland annat prioritera resurser på det mest optimala sättet och genom att satsa på rätt typ av projekt eller för att kunna ta fram nya affärsmodeller. Yrkestiteln kan då heta Chief Innovation Officer (CIO). Det är ett spännande och mycket omväxlande arbete där du arbetar med teknik på olika sätt.

För att skapa en innovation behöver du hela tiden jobba med utvecklingsprocesser, scanna omvärlden, spana in trender och klura på nya idéer. Dessa idéer behöver sedan bearbetas på olika sätt, bland annat genom att renodlas, grupperas och testas. Som innovatör är det också mycket viktigt att ha förmågan att snabbt hitta användargrupper som har behov av innovationen. 

Utbildning

Innovatörer kan ha olika utbildningsbakgrund, passande utbildningar kan bland annat finnas inom yrkeshögskolan och på högskolor/universitet.

På gymnasieskolan finns det bra grundläggande utbildning på flera program, t ex på Teknikprogrammets inriktning Informations- och medieteknik.

En annan ingång i yrket innovatör är genom arbete i någon teknisk bransch i kombination med bred socialkompetens och förmågan att snabbt hantera stora mängder ny information.

Personliga egenskaper

Att jobba som innovatör är ett mycket kreativt arbete där du konstant funderar på nya idéer och lösningar.

Lilla ordboken

Bioprenör - ett ord för entreprenör eller innovatör inom en eller flera områden som trädgård, djurvård, skog och lantbruk.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.