På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Uppfinnare

Uppfinnare

Uppfinnare uppfinner nya produkter eller metoder/tekniker eller förbättringar vad det gäller de redan befintliga produkter, metoder och tekniker.

De uppfinnare som tar patent på sina uppfinningar äger dem och kan sedan sälja rättigheterna till att använda uppfinningar och på så sätt kan få "lön" eller kompensation för sitt arbete med att uppfinna. En del uppfinnare väljer att bli egnaföretagare och skapar företag kring sina uppfinningar: producerar och säljer färdiga produkter/"saker".

Tekniskt intresse i kombination med lyhördhet för de behov som människor och företag/organisationer har vad det gäller att få tillgång till nya produkter och tekniker samt kreativitet och välutvecklad problemlösningsförmåga är goda grunder för att kunna bli uppfinnare. 

Utbildning

Man kan bli uppfinnare med diverse olika utbildningsbakgrund. Många uppfinnare är i grunden ingenjörer. Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, bland annat på Teknikprogrammet och på Industritekniska programmet.

Se gärna även andra presentationerna - ex. om yrken Patentingenjör och Civilingenjör.

Svenska uppfinnare (ett urval)
En av Sveriges mest kända uppfinnare som bland annat uppfann dynamit (år 1866) är Alfred Nobel (1833-1896). Han tog patent på 355 uppfinningar; patent på dynamit tog han år 1867. Källa: Tekniska museet.

Aina Wifalk (1928 — 1983) var Kurator & uppfinnare av rullatorn; rullatorer har sedan början av 1980-talet ger människor med gångsvårigheter nya möjligheter till frihet och livskvalitet. A.Wifalk tog aldrig något patent på rollatorn pga att hon ville att så många som möjligt skulle ha tillgång till den. Källa: Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.