Uppfinnare

Uppfinnare

Uppfinnare uppfinner nya produkter eller metoder och tekniker eller förbättringar vad det gäller de redan befintliga produkter, metoder och tekniker.

De uppfinnare som tar patent på sina uppfinningar äger dem och kan sedan sälja rättigheterna till att använda uppfinningar och på så sätt kan få ersättning för sitt arbete. En del uppfinnare väljer att starta eget företag för att både kunna producera och sälja färdiga produkter.

Utbildning

Du kan bli uppfinnare med olika utbildningsbakgrund. Många uppfinnare är i grunden ingenjörer.

Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, bland annat på Teknikprogrammet och på Industritekniska programmet.

Personliga egenskaper

Tekniskt intresse i kombination med lyhördhet för de behov som människor och företag och organisationer har, vad det gäller att få tillgång till nya produkter och tekniker, samt kreativitet och välutvecklad problemlösningsförmåga är goda grunder för att kunna bli uppfinnare. 

Visste du att...?

... en av Sveriges mest kända uppfinnare, som bland annat uppfann dynamit (1866), är Alfred Nobel (1833-1896). Han tog patent på 355 uppfinningar, patent på dynamit tog han år 1867.

... Aina Wifalk (1928-1983) var kurator och uppfinnare av rollatorn. Den har sedan början av 1980-talet gett människor med gångsvårigheter nya möjligheter till frihet och livskvalitet. Aina tog aldrig något patent på rollatorn då hon ville att så många som möjligt skulle ha tillgång till den.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.