På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Influencer Spela filmen

Influencer

Influencer - från engelska "påverkare" - är en sort inspiratör/motivatör/opinionskapare som genom sitt agerande påverkar vad andra människor gör - ofta är målet att få folk att handla vissa varor eller tjänster. På så sätt är influencer också säljare/marknadsförare. Tanken är att man som influenser i första hand påverkar andra personers agerande genom sina bilder/videoklipp/kommentarer/inlägg. "Influencer" används ofta som ett samlingsnamn för bloggare, twittrare, youtubare, facebookare och för andra sorters "internetprofiler".

Vad måste man kunna för att ha möjlighet att försörja sig som influencer? I första hand måste man vara bra på att marknadsföra sig själv; vidare krävs det att man kan ta och redigera bilder, skapa "säljande" texter (ofta inriktade på en specifik målgrupp) och ha bra koll på vad som händer inom mediabranschen.

Influenser (bland annat bloggare och "youtubers") dokumenterar händelser i sina liv och publicerar dem på sina bloggar eller sina egna YouTube-kanaler, Twitter-, Instagram-, Snapchatprofiler och/eller genom sin närvaro på Facebook, Yogile.com och Flickr.com, allt för att inspirera och motivera andra med sina inlägg. Om man som influencer har ett speciellt intresse/hobby som exempelvis hantverk, sport, konst, musik eller matlagning lägger man oftast upp bilder och videofilmer om detta men beskriver och dokumenterar även andra händelser ifrån sitt liv.

Influenser får intäckter (tjänar pengar) genom att företag och organisationer marknadsför sig på deras bloggar och/eller kanaler för att nå ut med sitt budskap till de breda och/eller till de rätta målgrupperna.

#metoo Consultant - är en specialiserad yrkesroll som har till uppgift att göra världen till en bättre plats, genom att påverka hur människor och organisationer (företag, myndigheter och övriga organisationer) agerar.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs men på gymnasiet är det bra att välja SA, Samhällsvetenskapsprogrammet, i första hand inriktning Medier, information och kommunikation, men även HU, Humanistiska programmet, inriktning Kultur kan vara ett mycket bra, dvs passande, val. 
Det kan finnas kurser/utbildningar speciellt riktade mot ett av de influenser-yrken, exempelvis utbildning till Youtubare på Kalix folkhögskola (distansutbildning, 20 veckor; förkunskapskraven - grundskolekompetens, dvs "med godkända resultat klarat grundskolan).

Framtidsutsikter

När det gäller detta yrke så är det väldigt svårt att ge en konkret och faktabaserade prognos om yrkets framtid. Det är ett nytt yrke i en ny bransch och vi vet inte hur framtidens kommunikation eller möjlighet till påverkan ser ut om 10-20 år. Man kan jämföra detta yrke med att vara "Lobbyist", som är en person som ofta jobbar på uppdrag av politiska partier eller intressegrupper som vill påverka förbeslutsfattare i en viss fråga.
Hur framgångsrik man blir som influenser beror ofta på hur aktiv man är i sociala medier och hur väl man lyckas få uppmärksamhet hos sina följare (publik). Denna förmåga kan natirligtvis skilja sig mellan personer men en sak som vi ändå kan säga är att det idag krävs väldigt mycket engagemang och hårt arbete för att lyckas och tjäna pengar som influenser.

Visste du att...?

  • Pagefrisyren blev på 1920-talet en symbol för kvinnlig frigörelse, när kvinnor (mestadels unga tjejer) klippte av sig sitt långa hår. Källa: Nordiska museet.
  • En person med kompetens inom IT & Marknadsföring kan bland annat arbeta som Global digital consumer strategist, dvs som strateg och specialist som utvecklar kundernas digitala upplevelser av företaget/organisationen, tjänsten och/eller produkten. Källa: Arbetsförmedlingen.
  • Den snabbastväxande användargrupp på Facebook är kvinnor mellan 25 och 40 år gamla.
  • Dagny Valborg Carlsson tros vara Sveriges äldsta bloggare. Hon var född 8 maj 1912. Källa: 123minsida.se/Bojan.


Se gärna också information i flera yrkespresentationer, ex. Bloggare, Hobby, Språkyrken och Levnadstecknare.

Lilla ordboken
Influtester - en person som testar produkter eller tjänster och skriver omdömen (eller "betygsätter"). Som Tack! för besvär brukar man få behålla de produkter man har testat eller i vissa fall köpa dem till kraftigt rabatterat pris.
Viralgranska - källkritiskt granska uppgifter som snabbt sprids på Internät. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Yrkesporträtt
Möt Emelie som studerade socialantropologi, företagsekonomi samt konstvetenskap och arbetar med kulturfrågor på SVT.

Länktips

22 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.