Influencer
Spela filmen

Influencer

Influencer (influerare-från engelskans påverkare) är en inspiratör, motivatör, opinionsskapare som genom sitt agerande påverkar vad andra människor gör. Ofta är målet att få folk att handla vissa varor eller tjänster vilket gör att influencern också är säljare och marknadsförare.

Influencers påverkar och informerar andra personer genom sina bilder, videoklipp, kommentarer och inlägg på internet. Influencers används ofta som ett samlingsnamn för bloggare, twittrare, youtubare, facebookare med flera. 

Vad behöver du kunna för att ha möjlighet att försörja dig som influencer? I första hand behöver du vara bra på att marknadsföra dig själv. Du behöver kunna ta och redigera bilder, skapa säljande texter och ha bra koll på vad som händer inom mediabranschen. Om du som influencer har ett speciellt intresse som hantverk, sport, konst, musik eller matlagning lägger du oftast upp bilder och filmer om detta. 

Influencer kan tjäna pengar genom att företag och organisationer får marknadsföra sig på deras bloggar och kanaler, för att nå ut med sitt budskap till de rätta målgrupperna. Du kan även arbeta med att ta fram strategier för digitala lobbying-kampanjer och då kallas rollen för digital lobbying strateg

Hur framgångsrik du blir som influencer beror ofta på hur aktiv du är i sociala medier och hur väl du lyckas med att få uppmärksamhet hos dina följare. Det krävs väldigt mycket engagemang och hårt arbete för att lyckas och tjäna pengar som influencer. Men naturligtvis kan du också vara influencer, bloggare eller youtuber utan att ta betalt för det innehåll du presenterar.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs, men på gymnasiet är det bra att välja Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Medier, information och kommunikation, men även Humanistiska programmet, inriktning Kultur kan vara ett lämpligt val.

Visste du att...?

... Dagny Valborg Carlsson är Sveriges äldsta bloggare. Hon är född 8 maj 1912.

Källa: Dagnys blogg

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  182 Lediga jobb som influencer

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.