På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Youtuber Spela filmen

Youtuber

Eftersom det går att tjäna pengar på Youtube, kan man ha det som sitt arbete (inkomstkälla). Youtuber är en sort "internetarbetare". 

Många Youtube-klipp innehåller reklam.

Det finns huvudsakligen 2 olika sätt att tjäna pengar via Youtube-klipp: antingen visas en reklamfilm innan klippet börjar spelas eller så ser man annonser i nederkanten av pågående klippet. Båda dessa annonseringsformer genererar pengar åt den som äger och har publicerat klippet. 

De flesta youtubare har en annan huvudsakliga sysselsättning (de jobbar med något annat eller studerar) och har "you-tubandet" som ett extrajobb, men det finns några få som publicerar mycket populära/framgångsrika klipp som kan försörja sig genom sitt "youtubbandet" (i alla fall under en viss tidsperiod) och med det kan säga att de är youtubare på heltid, att det är deras huvudsakliga sysselsättning.

Hur kommer man igång?

1. Skapa ett Youtube-konto.

2. Ladda upp några klipp, filmer, musikvideos och/eller andra videos som du tror många kan tänkas vara intresserade av. OBS! använd dig bara av klipp som du äger, alternativt har fått ägarens tillstånd att publicera.

3. Se till att göra reklam för din youtube-kanal, marknadsför budskapet och länka till dina videoklipp.

4. När man uppnår många visningar (ungefär fyra tusen visningar) för ett av sina klipp, brukar man få en inbjudan att delta i Googles Partnerprogram, vilket tillåter att tjäna pengar via Youtube. Om du tackra ja, skapa sedan ett Adsense-konto, skriv in alla nödvändiga uppgifter inklusive utbetalningsinformation.

5. Ladda upp fler klipp och fortsätt sprida din kanal på alla sätt du kan och i takt med att tittarsiffrorna växer, kommer intäkterna också att öka. Se till att ladda upp filmer som dina besökare tycker om, roliga-klipp är alltid uppskattade och genererar i regel mycket visningar.

6. Om man lyckas etablera minst en populär Youtube-kanal med stort antal prenumeranter, har man goda möjligheter att tjäna pengar på Youtube och med det jobba som en Youtubare.

Lilla ordboken
Influtester - en person som testar produkter och tjänster och skriver omdömen (eller "betygsätter"). Som Tack! för besvär brukar man få behålla de produkter man har testat eller i vissa fall köpa dem till kraftigt rabatterat pris.

Länktips
youtube.com/user/SPLAYsverige - Splay Sverige (Sveriges största YouTubers på en kanal)
youtube.com/user/StillerskaFilm

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.