YouTuber
Spela filmen

YouTuber

Eftersom det går att tjäna pengar på YouTube, kan man ha det som sitt arbete och sin inkomstkälla. En YouTuber är en sorts "internetarbetare".

Det finns huvudsakligen två olika sätt att tjäna pengar som YouTuber, antingen visas en reklamfilm innan din YouTube-film börjar spelas eller så ser man annonser i nederkanten av den pågående filmen. Båda dessa annonseringsformer genererar pengar åt den YouTuber som äger och har publicerat klippet. 

De flesta YouTubers har en annan huvudsaklig sysselsättning och har "youtubandet" som ett extrajobb, men det finns några få YouTubers som publicerar många populära och framgångsrika klipp och som kan försörja sig genom sitt "youtubande".

Hur kommer man igång?

1. Skapa ett YouTube-konto.

2. Ladda upp några klipp, filmer, musikvideos och/eller andra videos som du tror många kan tänkas vara intresserade av. OBS! använd dig bara av klipp som Du äger och har skapat, alternativt har fått ägarens tillstånd att publicera någon annans innehåll.

3. Se till att göra reklam för din YouTube-kanal, marknadsför budskapet och länka till dina videoklipp.

4. När man uppnår ca. 4000 visningar för ett av sina klipp, brukar man få en inbjudan att delta i Googles Partnerprogram, vilket gör det möjligt för dig att tjäna pengar via YouTube. Om du tackar ja, skapa då ett Adsense-konto, skriv in alla nödvändiga uppgifter inklusive utbetalningsinformation.

5. Ladda upp fler klipp och fortsätt sprida din kanal på alla sätt du kan och i takt med att tittarsiffrorna växer, kommer intäkterna också att öka. Se till att ladda upp filmer som dina besökare tycker om, roliga-klipp är alltid uppskattade och genererar i regel mycket visningar.

6. Om man lyckas etablera minst en populär Youtube-kanal med stort antal prenumeranter, har man goda möjligheter att tjäna pengar på sin Youtube-kanal och kan med det jobba som en YouTuber.

Lilla ordboken

Influtester - en person som testar produkter och tjänster och skriver omdömen och recensioner om produkterna. Beroende på hur många följare (publik) du har eller hur omfattande tester som görs så kan du få betalt för dina tjänster eller om uppdraget är lite mindre, få behålla de produkter du har testat eller i vissa fall köpa dem till kraftigt rabatterat pris.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  163 Lediga jobb som youtuber

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.