Måltidsforskare

Måltidsforskare

Måltidsforskare ser måltiderna som en väsentlig del i människans kulturella evolution och de studerar människors matbeteende och dess förändring över tiden, bland annat studerar de varför vi äter det vi gör, varför vi väljer bort ätbara livsmedel och i onödan begränsar oss till vissa, men också varför vi tillagar livsmedlen till maträtter just på de sätt som vi tillagar dem.

Olika aspekter av matbeteendet kan bli föremål för måltidsforskarnas undersökningar, tex så kan de studera skillnader mellan kundernas avsikter, vad människor säger att de vill göra och deras faktiska agerande och sedan försöka förklara varför den skillnaden finns. Nästa steg är att få fram vad som behövs göras för att minska glappet mellan intention och handling hos konsumenterna.

Måltidsforskare kan också forska om och belysa bland annat hur människor förhåller sig till uttråkning och behovet av nyheter i smaksättningar, tillagningar och råvarukombinationer, matens och måltidens trender. Matens funktion för människan kan förstås som en berättelse om våra ställningstaganden och uttryck för vår idévärld, och att matkulturen därför aldrig kan bli färdig och slutgiltig utan är i ständig förändring.

Utbildning

Bra grundläggande gymnasial utbildning finns på bl a Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.