På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Talskrivare

Talskrivare

Talskrivare talar för sig självt, man skriver tal till politiker, företagasledare, representanter för olika organisationer och för andra personer som behöver "hålla tal", bland annat för ländernas presidenter, kungar och drottningar.

För att kunna bIi talskrivare, behöver man inte bara behärska det språket som talet är på, man måste även känna till samhällssituationen i det aktuella landet och i världen i övrigt. Man behöver vara mycket vältalig och duktig på retorik - som betyder "konsten att tala". 

Ibland behöver man skriva långa tal med mycket kort varsel och man kan också behöva skriva flera olika versioner. Man måste vara beredd på att göra ändringar i talet i sista stund om behov uppstår.

Utbildning

Det brukar krävas någon form av utbildning inom språk, kultur eller samhällskunskap - lägst på gymnasial nivå. Men även utbildning på eftergymnasial nivå, t.ex på högskola/universitet eller på en yrkeshögskola, kan ställas som ett krav för att kunna få uppdrag som talskrivare.
Men det kan också vara så att det viktigaste är att kunna i praktiken visa att man har en förmåga att skriva tal som håller tillräckligt högt kvalité som kunden blir nöjd med och vilken utbildning man har - kommer i så fall i princip sakna betydelsen.

Visste du att... ?

Boken "Mästaren och Margarita" av Mikhail Bulgakov, skriven mellan 1928 och 1940, anses vara världens första Fantasy-bok.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.