På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lektör

Lektör

Professionella lektörer läser text/manus och ger därefter lektörsutlåtande. De ger kommentarer till texter som är tänkta för publiceringar (ofta - fortlöpande genom hela texten). De kan i andra fall, om så önskas, ge endast övergripande lektörsutlåtande.
I lektörsutlåtande tas både styrkor och svagheter av texten/manuset upp. Lektörer kan också ge förslag/tips/råd om hur text/manus kan utvecklas och förbättras.

Vid ett lektörsutlåtande analyserar de dramaturgin, handlingen i berättelsen, dialog, karaktärer, miljö och gestaltning.

Kombinerad lektörstjänst och språkvård
Om skribent/författare så önskar kan lektörer ofta även lägga till textrespons i form av djupare språkvård och textbearbetning/korrekturläsning. I så fall studerar lektören språket i detalj och ser över även meningsbyggnad, textbindning, ordval, stavning och grammatik. Författare/skribenter kan av lektörer få skrivhjälp genom konkreta råd om hur text/manus kan lyftas samt tips på hur man kan gå vidare i sitt författarskap. 

Om författare/skribent anlitar en lektör, har hen då ofta även möjlighet att återkoppla med frågor efter mottaget av det första lektörsutlåtande. Man kan då få den så kallade "återläsning" utförd i samband med att lektören läser den omarbetade texten.

Personliga egenskaper
För att trivas i och lyckas med jobbet som lektör behöver man vara mycket noggrann och tålmodig.

Visste du att...?
Den italienske 1400-talstypografen Aldo Manuizo är mannen bakom det moderna användandet av semikolon ( ; ) och det är till honom tankarna går den 6 februari, som är semikolonets dag.

Lilla ordboken
fkdm = förkortning som står för uttrycket "för kännedom".

Länktps

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.