På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lektör

Lektör

Professionella lektörer läser texter och manus och ger därefter ett utlåtande. Du ger kommentarer till texter som är tänkta för publiceringar. Du kan i andra fall, om så önskas, ge endast ett övergripande utlåtande.

I utlåtanden tas både styrkor och svagheter av texten upp. Lektörer kan också ge förslag och tips om hur texten kan utvecklas och förbättras.

Vid ett utlåtande analyserar du dramaturgin, handlingen i berättelsen, dialog, karaktärer, miljö och gestaltning.

Om skribent / författare så önskar kan lektörer ofta även lägga till textrespons i form av djupare språkvård och textbearbetning / korrekturläsning. I så fall studerar lektören språket i detalj och ser även över meningsbyggnad, textbindning, ordval, stavning och grammatik.

Författare / skribenter kan av lektörer få skrivhjälp genom konkreta råd om hur texten kan lyftas samt tips på hur man kan gå vidare i sitt författarskap. 

Om en författare / skribent anlitar en lektör, har denne då även möjlighet att återkoppla med frågor efter mottaget av det första utlåtandet. Man kan då få en så kallade "återläsning" utförd i samband med att lektören läser den omarbetade texten.

Utbildning

Bra grundläggande gymnasial utbildning finns på bl a Samhällsvetenskapsprogrammet eller Humanistiska programmet.

Personliga egenskaper

För att trivas i och lyckas med jobbet som lektör behöver du vara mycket noggrann, ha koll på grammatik och vara mycket tålmodig.

Lilla ordboken

ALMA - förkortning för Världens största barn- och ungdomslitteraturpris "Astrid Lindgren Memorial Award", instiftat 2002 av den svenska Regeringen, strax efter att Astrid Lindgren avled. Prissumman är på fem miljoner svenska kronor och delas ut i maj.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.