På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lektör

Lektör

Professionella lektörer läser texter och manus och ger därefter ett utlåtande. Du ger kommentarer till texter som är tänkta för publiceringar. Du kan i andra fall, om så önskas, ge endast ett övergripande utlåtande.

I utlåtanden tas både styrkor och svagheter av texten upp. Lektörer kan också ge förslag och tips om hur texten kan utvecklas och förbättras.

Vid ett utlåtande analyserar du dramaturgin, handlingen i berättelsen, dialog, karaktärer, miljö och gestaltning.

Om skribent / författare så önskar kan lektörer ofta även lägga till textrespons i form av djupare språkvård och textbearbetning / korrekturläsning. I så fall studerar lektören språket i detalj och ser även över meningsbyggnad, textbindning, ordval, stavning och grammatik.

Författare / skribenter kan av lektörer få skrivhjälp genom konkreta råd om hur texten kan lyftas samt tips på hur man kan gå vidare i sitt författarskap. 

Om en författare / skribent anlitar en lektör, har denne då även möjlighet att återkoppla med frågor efter mottaget av det första utlåtandet. Man kan då få en så kallade "återläsning" utförd i samband med att lektören läser den omarbetade texten.

Utbildning

Bra grundläggande gymnasial utbildning finns på bl a Samhällsvetenskapsprogrammet eller Humanistiska programmet.

Personliga egenskaper

För att trivas i och lyckas med jobbet som lektör behöver du vara mycket noggrann, ha koll på grammatik och vara mycket tålmodig.

Lilla ordboken

ALMA - förkortning för Världens största barn- och ungdomslitteraturpris "Astrid Lindgren Memorial Award", instiftat 2002 av den svenska Regeringen, strax efter att Astrid Lindgren avled. Prissumman är på fem miljoner svenska kronor och delas ut i maj.

Visa mer
Visa mindre

20 Lediga jobb

Somalisk tolk. Från svenska till somaliska.

Arbetsgivare / Ort: ShinaMed AB / Stockholm
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-11-24
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Kort uppdrag, översättning av svensk text till somaliska. Ca. en veckas arbete, 40 timmar.

Samtlig text finns i Excel blad, kort uppdrag, beräknat en veckas arbete.

Språkkrav: flytande tal och skrift svenska och somaliska.

Jobbat som tolk är meriterande.

Arbetsgivare
ShinaMed AB
Igeldammsgatan 22 A Lgh 1001
11249 Stockholm
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Verksamhetsutvecklare litteratur

Arbetsgivare / Ort: OnePartnerGroup Kalmar AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-11-12
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Författare

Om jobbet


Vill du arbeta med att utveckla litteraturens förutsättningar i Blekinge?


I Region Blekinge bidrar du till den bästa livsmiljön för hållbar tillväxt och god hälsa. Glädjen och tillfredställelsen i att invånare och patienter får högre livskvalitet är en stark kraft som gör det meningsfullt att gå till jobbet. Dessutom är Blekinge en pärla som boende- och livsmiljö. Därmed kan du både göra gott och leva gott. 
Vår värdegrund vilar på tre ledstjärnor: engagemang, samarbete och kvalitet.


Ett av Region Blekinges uppdrag handlar om att skapa förutsättningar för professionella kulturskapare att verka och utvecklas i Blekinge samt att kultur i alla dess former når alla invånare i Blekinge. Enhet kultur och bildning, inom Region Blekinge, samverkar med regionala kulturverksamheter för att genomföra den regionala kulturplanen. Vissa av dessa verksamheter finns i organisationen, såsom bild och form, biblioteksutveckling samt litteraturutveckling. Enheten omfattar även strateger som arbetar inom kultursamverkansmodellen.  


Arbetsbeskrivning
Med stor egen frihet får du vara med att utveckla intresset för litteratur, stärka möjligheterna för regionens författare och skapa litterära aktiviteter.
Uppdraget handlar bland annat om att främja litterära verksamheter för barn och unga, omvärldsbevaka och tillgängliggöra samt stärka litteraturen och det litterära skapandet i länet. Stödja talanger, arrangera seminarier och olika evenemang för att öka intresset för litteratur. 
Vi ser en region som sjuder av möjligheter för medborgarna att ta del av litterära aktiviteter och att utveckla litteratur som besöksnäring.

Din profil
Du har relevant akademisk utbildning och/eller annan för tjänsten adekvat utbildning, alternativt erfarenhet som vi bedömer likvärdig. Du kanske idag jobbar som lärare i svenska språket och har ett brinnande intresse för litteratur. Du kommer att jobba både operativt och strategiskt och som ensam utförare måste du vara självgående och kunna ta egna initiativ. Du har lätt för att samarbeta och bygga nätverk. Du är bra på omvärldsbevakning och kan plocka upp trender inom ämnet. Du kommer att ha många kontakter både inom länet och på nationell nivå. 

Region Blekinge krigsplacerar all tillsvidareanställd personal.

Facklig företrädare
Christina Vermandis, SACO, tfn 0455-73 71 59 

I denna rekrytering har Region Blekinge valt att samarbete med OnePartnerGroup. För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Senior Rekryteringskonsult Annika Lundberg 0769 4 83 30 eller [email protected] Vi vill ha din ansökan senast den 30 november 2021. 
Arbetsgivare
OnePartnerGroup Kalmar AB
Hemsida: www.regionblekinge.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Linguacom söker frilansöversättare inom samtliga språk

Arbetsgivare / Ort: Lingua Communication Nordic AB / Nacka
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Rörlig ackords- eller provisionslön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-09-02
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Linguacom är ett företag som förmedlar tolk- och översättningstjänster till främst kommuner, stat och landsting, men även till privata kunder såsom advokatbyråer och andra företag. Vi är idag ca 18 anställda och vi sitter i fina lokaler i Finntorp, Nacka (ca 8 minuter från Slussen med buss).


Vi har funnits i dryga nio år och vi är just nu en av Sveriges snabbast växande tolkförmedling. Kvalifikationer: Du är utbildad eller auktoriserad översättare eller så har du dokumenterad erfarenhet av att jobba med översättning.


Oavsett om man vill arbeta heltid eller kombinera det med något annat så är det spännande och viktigt att arbeta som översättare.


Just nu söker Linguacom fler översättare i samtliga språk. Vi behöver dig som är auktoriserad/grundutbildad översättare, alternativt har erfarenhet inom översättning.


Som frilansöversättare hos Linguacom anlitas du vid behov, från enstaka timmar upp till motsvarande heltid beroende på språk. Lönen varierar beroende på typen av uppdrag och din kompetens. Bland våra kunder finns kommuner, landsting, polis, domstolar och andra myndigheter samt privata företag.


Låter detta intressant? Skicka in din ansökan till oss.

Arbetsgivare
Lingua Communication Nordic AB
Gamla Värmdövägen 8
13137 Nacka
Hemsida: www.linguacom.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Kreativ dansk översättare till e-handelsbolag inom mode och inredning!

Arbetsgivare / Ort: New Terms AB
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 5 december (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-11-05
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Översättare

Färdigheter
Krav
 • MS Excel
 • Översättningar (sökord för översättare)

Språk
Krav
 • Svenska
 • Danska
Meriterande
 • Engelska

Om jobbet

Jappa har glädjen att samarbeta med ett av Sveriges större e-handelsbolag som säljer mode, skönhet och inredning! Bolaget växer så det knakar och är fullt av möjligheter framöver. Söker du en arbetsplats med högt i tak och en härlig gruppdynamik? Brinner du för att ge det där lilla extra och på så sätt leverera förstklassigt content på danska?

Vi söker just nu för denna kunds räkning strukturerade och kreativa personer som vill jobba extra med översättning av kundens content och dess produktinformation, från svenska/engelska till danska. Kundens kontor ligger centralt i Stockholm och mycket av arbetet kan utföras på distans med flexibla arbetstider (att föredra, kvällar och förmiddagar)

Detta är det perfekta jobbet för dig som exempelvis är frilansare, deltidsarbetande, student eller i behov av mer sysselsättning och som utöver en extrainkomst vill bygga ett attraktivt CV inom e-handelsbranschen.

Arbetsuppgifterna innefattar bland annat:

 • Översätta texter till danska. Texterna kan vara både rena produkttexter såväl som artiklar av mer bloggkaraktär.
 • Berika produkter med filter, på danska.
 • Skriva korta och koncisa danska produkttexter.
 • Du kommer att erhålla material på måndagar och torsdagar och har en deadline att förhålla dig till som är en dag efter utgivet material: kl 12:00 (tisdagar och fredagar)


Vem är du?

 • Du har en utmärkt kommunikationsförmåga i tal och skrift gällande svenska, engelska och danska.
 • Det är en merit om du har ett intresse för mode, skönhet eller inredning.
 • Du har förhoppningsvis en akademisk pågående eller tidigare avklarad examen inom språk, copywriting eller översättning.
 • Mycket goda kunskaper i MS Office, främst Excel.
 • Administrativt stark.
 • Du har gärna någon slags e-handelsvana.
 • Du har tidigare arbetat efter tajta deadlines och är van vid att strukturera och prioritera dina arbetsuppgifter.


Tjänsten är en behovsanställning på deltid.

För att bli aktuell för tjänsten: skapa en profil i Jappa och glöm inte att lägga till rollen "Översättare".

*********************************************

Jappa är den nya lösningen för konsultuppdrag inom ehandeln. Du som söker efter extraarbete lägger upp din profil på Jappa och har därefter möjlighet att bli kontaktad av företag som vill anlita dig för konsultuppdrag. Du anger själv din tillgänglighet, var du vill jobba och vilka löneanspråk du har.

TIPS: Vi har märkt att våra kundföretag hellre anlitar personer som har väl ifyllda profiler och som motiverar varför de passar just i den roll de lagt upp sig på. Kontakta oss på Jappa på chatten som finns på www.jappa.jobs om du vill ha hjälp att förbättra din profil.

OBS - ansökan sker genom att du registrerar din profil och din önskade roll på www.jappa.jobs. Jappa tar inte emot CVn eller ansökningar via email, dvs på det gammalmodiga sättet. Vi på Jappa strävar efter att erbjuda våra kunder personal som verkligen gör positiv skillnad i deras verksamheter.

#jobbjustnu

Arbetsgivare
New Terms AB
Hemsida: http://www.jappa.jobs
Ansökan
Ansök senast 5 december (5 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Norsk kreativ översättare till e-handelsbolag inom mode och inredning!

Arbetsgivare / Ort: New Terms AB
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 5 december (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-11-05
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Översättare

Färdigheter
Krav
 • MS Excel
 • Översättningar (sökord för översättare)

Språk
Krav
 • Svenska
 • Norska
Meriterande
 • Engelska

Om jobbet

Jappa har glädjen att samarbeta med ett av Sveriges större e-handelsbolag som säljer mode, skönhet och inredning! Bolaget växer så det knakar och är fullt av möjligheter framöver. Söker du en arbetsplats med högt i tak och en härlig gruppdynamik? Brinner du för att ge det där lilla extra och på så sätt leverera förstklassigt content på norska?

Vi söker just nu för denna kunds räkning strukturerade och kreativa personer som vill jobba extra med översättning av kundens content och dess produktinformation, från svenska/engelska till norska. Kundens kontor ligger centralt i Stockholm och mycket av arbetet kan utföras på distans med flexibla arbetstider (att föredra, kvällar och förmiddagar)

Detta är det perfekta jobbet för dig som exempelvis är frilansare, deltidsarbetande, student eller i behov av mer sysselsättning och som utöver en extrainkomst vill bygga ett attraktivt CV inom e-handelsbranschen.

Arbetsuppgifterna innefattar bland annat:

 • Översätta texter till norska. Texterna kan vara både rena produkttexter såväl som artiklar av mer bloggkaraktär.
 • Berika produkter med filter, på norska.
 • Skriva korta och koncisa norska produkttexter.
 • Du kommer att erhålla material på måndagar och torsdagar och har en deadline att förhålla dig till som är en dag efter utgivet material: kl 12:00 (tisdagar och fredagar)


Vem är du?

 • Du har en utmärkt kommunikationsförmåga i tal och skrift gällande svenska, engelska och norska.
 • Du bör ha ett stort privat intresse för matlagning eller bakning.
 • Du har förhoppningsvis en akademisk pågående eller tidigare avklarad examen inom språk, copywriting eller översättning.
 • Mycket goda kunskaper i MS Office, främst Excel.
 • Administrativt stark.
 • Du har gärna någon slags e-handelsvana.
 • Du har tidigare arbetat efter tajta deadlines och är van vid att strukturera och prioritera dina arbetsuppgifter.


Tjänsten är en behovsanställning på deltid.

För att bli aktuell för tjänsten: skapa en profil i Jappa och glöm inte att lägga till rollen "Översättare".

*********************************************

Jappa är den nya lösningen för konsultuppdrag inom ehandeln. Du som söker efter extraarbete lägger upp din profil på Jappa och har därefter möjlighet att bli kontaktad av företag som vill anlita dig för konsultuppdrag. Du anger själv din tillgänglighet, var du vill jobba och vilka löneanspråk du har.

TIPS: Vi har märkt att våra kundföretag hellre anlitar personer som har väl ifyllda profiler och som motiverar varför de passar just i den roll de lagt upp sig på. Kontakta oss på Jappa på chatten som finns på www.jappa.jobs om du vill ha hjälp att förbättra din profil.

OBS - ansökan sker genom att du registrerar din profil och din önskade roll på www.jappa.jobs. Jappa tar inte emot CVn eller ansökningar via email, dvs på det gammalmodiga sättet. Vi på Jappa strävar efter att erbjuda våra kunder personal som verkligen gör positiv skillnad i deras verksamheter.

#jobbjustnu

Arbetsgivare
New Terms AB
Hemsida: http://www.jappa.jobs
Ansökan
Ansök senast 5 december (5 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.