Juvelerarens främsta arbetsuppgift ligger i att tillverka smycken av olika slag, som oftast inkluderar ädelstenar och diamanter. Olika juveleraryrken är bla ädelstensslipare, juvelfattare, guldsmed och silversmed.
Juvelerare kan jobba med olika metaller, vanligen med guld, silver och platina.
Olika sorters smycken som juvelerare tillverkar, ändrar eller reparerar är bla halsband, armband, örhängen, manschettknappar, piercingsmycken, broscher samt vigsel- och förlovningsringar.
Juvelerare fokuserar på att slipa till ädelstenar samt utföra ganska avancerade smyckesjobb med diamanter.
Guldsmeder har oftast inte riktigt samma erfarenheter och kunskaper, som juvelerare har. Det är vanligt förekommande att man börjar jobba som guldsmed och utvecklas senare till att bli en juvelerare.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Det vanligaste är att man går en utbildning till guldsmed för att senare inrikta sig på hantering av ädelstenar.
Under utbildningens gång får eleverna vara lärlingar samt ha praktik. I slutet av utbildningen är det rätt vanligt att man gör ett gesällprov.
Efter 10 år i branschen som guldsmed har du möjlighet att bli en guldsmedmästare och därmed få ett så kallat ”mästarbrev”. Här är det viktigt att man kan visa upp kunskap både inom juveler och hur man driver företag.
Arbetsplats
Branschen inom guldsmed och juvelerare är i Sverige rätt liten, det finns ca ettusen juvelerare som är utspridda över hela landet. Det är högst troligt att man vill eller behöver starta eget och driva sin egen verksamhet när man är utbildad juvelerare. Att som juvelerare vara anställd är i Sverige ganska ovanligt.
Länktips
- hantverksakademin.se - en yrkeshögskola som utbildar framtidens hantverkare
- konstfack.se
- Mästarregistret
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret