Juvelerare

Juvelerare

Juvelerarens främsta arbetsuppgift ligger i att tillverka smycken av olika slag, som oftast inkluderar ädelstenar och diamanter. Olika juveleraryrken är bla ädelstensslipare, juvelfattare, guldsmed och silversmed.

Juvelerare kan jobba med olika metaller, vanligen med guld, silver och platina.

Olika sorters smycken som juvelerare tillverkar, ändrar eller reparerar är bla halsband, armband, örhängen, manschettknappar, piercingsmycken, broscher samt vigsel- och förlovningsringar.

Juvelerare fokuserar på att slipa till ädelstenar samt utföra ganska avancerade smyckesjobb med diamanter.

Guldsmeder har oftast inte riktigt samma erfarenheter och kunskaper, som juvelerare har. Det är vanligt förekommande att man börjar jobba som guldsmed och utvecklas senare till att bli en juvelerare.

Utbildning

Det vanligaste är att man går en utbildning till guldsmed för att senare inrikta sig på hantering av ädelstenar. 

Under utbildningens gång får eleverna vara lärlingar samt ha praktik. I slutet av utbildningen är det rätt vanligt att man gör ett gesällprov.

Efter 10 år i branschen som guldsmed har du möjlighet att bli en guldsmedmästare och därmed få ett så kallat ”mästarbrev”. Här är det viktigt att man kan visa upp kunskap både inom juveler och hur man driver företag.

Arbetsplats

Branschen inom guldsmed och juvelerare är i Sverige rätt liten, det finns ca ettusen juvelerare som är utspridda över hela landet. Det är högst troligt att man vill eller behöver starta eget och driva sin egen verksamhet när man är utbildad juvelerare. Att som juvelerare vara anställd är i Sverige ganska ovanligt.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.