På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Juvelfattare

Juvelfattare

Inte många känner till att det behövs en juvelfattare för att färdigställa ett juvelssmycke. Guldsmeden tillverkar smycket och gör förarbetet, men själva inpassningen och fastsättandet av ädelstenarna ska utföras av en juvelfattare.

Juvelfattare smider ädelmetallen (guld, silver, platina eller i vissa fall även andra metaller, som t.ex brons) över ädelstenens rondist (en sort "midja" kan man säga).

En skicklig Juvelfattare kan lyfta kvalitén och karaktären på ett smycke och vikten av ett skickligt fattningsarbete får därför inte glömmas eller förbises.

Förutom utseende så påverkar också kvalitén på fattningsarbetet smyckets hållbarhet.

Juvelfattarmästare
En erfaren och skicklig Juvelfattare innehar oftast ett Mästarbrev. En juvelfattare som innehar ett Mästarberv (Juvelfattarmästare) kan slå in sin MS stämpel i de smycken som hen är delaktig i tillverkning av - som ett signum för hög kvalité. 

Utbildning

Grundutbildning till juvelfattare kan erjudas inom inriktningen Övriga hantverk på gymnasieskolans Hantverksprogrammet (HV).

Vidareutbildning kan erbjudas inom vuxenutbidningen (komvux), på privata skolor eller som  en yrkeshögskoleutbildning. Som vuxen kan man i vissa fall också gå i lära hos en verksam juvelfattare (som vuxenlärling).

Länktips

  • hantverksakademin.se - en yrkeshögskola som utbildar framtidens hantverkare, där utbildningen heter Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk
  • sp.se - Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, vars uppdrag är att stärka företagens konkurrenskraft & att skapa innovationer som ger ett hållbart samhälle
  • hantverksrad.se
  • mastarregistret.se
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.