Urmakare
Spela filmen

Urmakare

Urmakare är ett tekniskt kunskapskrävande hantverksyrke.

Urmakare tillverkar och renoverar klockor av alla de olika slag, från tornur till de minsta armbandsuren.

Om man vill jobba i en ur-butik, där arbetsuppgifterna består huvudsakligen av justeringar, renoveringar, rådgivning till kunder och försäljning av ur, måste man även ha en välutvecklad känsla för service. 

Det finns olika möjligheter till specialisering inom yrket. Specialiseringar kan exempelvis gälla antika och stora ur eller fick- och armbandsur. Man kan också specialisera sig på moderna eller på antika ur.

Efter att ha skaffat sig tillräckligt goda kunskaper i yrket, kan man avlägga gesäll- och mästarprov. 

Utbildning

Grundutbildning till urmakare kan finnas som en profil under inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet på gymnasiet.

Urmakarskolan i Motala (YH) är en av få skolor som är godkända av den schweiziska urindustrin. Efter examen kan du även arbeta som mikrotekniker. Efter avslutad utbildning tilldelas du tre olika examensbevis; en yrkeshögskoleexamen, ett svenskt gesällbrev samt ett eftertraktat Wostep-certifikat.

Personliga egenskaper

Yrket kräver stor koncentration, precision och mycket tålamod. Arbetet kräver att man har god syn och handlag för minimala smådetaljer.

Arbetsplats

Många urmakare är egenföretagare, vilket medför mycket arbete och stort ansvar.

Visste du att...?

... den första mekaniska klockan börjde "slå" i Milano år 1335.

... en av de mest berömda urmakare och mekaniker är den schweiziske Henri Maillardet (1745–1830), som i London ca 1805 byggde en mekanisk robot som ser ut som en pojke och kan rita fyra olika teckningar och skriva några dikter på franska och på engelska. Maillardets skapelse fick smeknamnet "The Draughtsman-Writer" och finns numera på museet i Philadelphia.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.