Urmakare

Urmakare

Urmakare är ett tekniskt kunskapskrävande hantverksyrke.

Urmakare tillverkar och renoverar klockor av alla de olika slag: från tornur till de minsta armbandsuren. Yrket kräver stor koncentration, precision och mycket tålamod. Många urmakare är egna företagare, vilket medför naturligtvis mycket arbete och stort ansvar. Arbetet kräver att man har god syn och handlag för minimala smådetaljer.

Om man vill jobba i en urbutik (där arbetsuppgifterna består huvudsakligen av justeringar, renoveringar, rådgivning till kunder och försäljning av ur), måste man även ha en välutvecklad känsla för service. 

Det finns olika möjligheter till specialisering inom yrket. Specialiseringar kan exempelvis gälla antika och stora ur eller fick- och armbandsur. Man kan också specialisera sig på moderna eller på antika ur.

Efter att ha skaffat sig tillräckligt goda kunskaper i yrket, kan man avlägga gesäll- och mästarprov. 

Utbildning

Utbildning till urmakare kan finnas som en yrkesutgång under inriktningen Övriga hantverk>> på Hantverksprogrammet på gymnasiet.
Vidareutbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan

Visste du att...?
En av de mest berömda urmakare och mekaniker är den schweiziske Henri Maillardet (1745–1830), som ca 1805 byggde i London "a spring-activated automaton" (en mekanisk robot) som ser ut som en pojke och kan rita fyra olika teckningar och skriva några dikter på franska och på engelska. Maillardets skapelse fick smeknamnet "The Draughtsman-Writer" och finns numera på museet i Philadelphia. Källa: www.fi.edu/history-resources/automaton

För mer information se http://hantverksrad.se och www.mastarregistret.se

7 liknande yrke(n)