På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ciselör

Ciselör

Ciselören arbetar med utsmyckning av företrädesvis vapen och andra grövre metallföremål (dock inte av ädelmetaller).

Ciselering är en teknik att med verktygen hammare och puns åstadkomma reliefutsmyckning på föremål av metall. Vid ciselering åstadkoms nedsänkningar i metallen genom att man hamrar från framsidan. Arbetsmarknaden för ciselörer finns men är rätt liten. De flesta ciselörer är egenföretagare. Man kan också kombinera arbete som ciselör med andra yrken, ofta med ett annat hantverksyrke.

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorin smala yrken kan man se på myh.se/smala yrken.

Du som är intresserad av yrket Ciselör, kanske vill ta del av information om fIera yrken: Bössmakare, Smed, Möbelsnickare, Skräddare, Moderedaktör, Modedesigner, Textilingenjör, Image konsult.

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk (där profil Ciselör kan erbjudas som en möjlig yrkesutgång, även som lärlingsutbildning, så kallad gymnasial lärling). 

Eftergymnasiala utbildningar, där man kan utbilda sig till ciselör, kan finnas på folkhögskolor, inom yrkeshögskolan samt hos privata utbildningsanordnare (där man oftast själv står för terminsavgifter och samtidigt ej har rätt till Studiemedel från CSN; kontrollera därför noga alla villkor innan du anmäler dig till utbildningen).

Lilla ordboken
Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.