Gemmolog
Spela filmen

Gemmolog

Gemmolog är expert på ädelstenar och erbjuder därför gemmologiska tjänster, som identifiering och värdering av diamanter, smycken och ädelstenar. Sällsynta stenar, som färgade diamanter och speciellt Rosa diamanter, är extra dyra, just för att de är unika.

Vissa gemmologer utför själva omslipningar av ädelstenar, alternativt förmedlar tjänster inom sitt nätverk, det vill säga de som de samarbetar med, t ex guldsmeder, smyckesdesigners, juvelfattare och ädelstensslipare.

Utbildning

För att skaffa sig en "gemmologisk utbildning" får man vända sig till privata utbildare med internationella kurser. Mest känt är Gemological Institute of America, GIA.

Det kan eventuellt vara möjligt att läsa GIA's utbildning med studiemedel (för utlandsstudier) om man läser på plats i USA. Som distansstuderande brukar man inte kunna få studiemedel för en "gemmologisk utbildning".

Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, t ex på Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk, där profil ädelstensslipare kan erbjudas som gymnasial lärlingsutbildning. En annan mycket passande gymnasial utbildning finns på Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning.

Passande eftergymnasiala utbildningar kan finnas på högskolenivå, på folkhögskolor, inom yrkeshögskolan samt hos privata utbildningsanordnare.

Det kan också finnas kortare kurser som kan anordnas av eller rekommenderas av Sveriges Gemmologiska Riksföreningen.

Man kan också söka upp en gemmolog och ansöka om att få gå som vuxenlärling hos dem. Arbetsförmedlingen kan ge mer information och i vissa fall även ekonomisk hjälp under tiden man är vuxenlärling.

Vill man arbeta på auktionsverk eller inom antikhandel bör man skaffa sig en universitetsexamen i konstvetenskap, i kombination med gemmologisk utbildning.

Vill man arbeta utomlands är kraven från gemmologiska laboratorier, när de anställer nya gemmologer, att man har en universitetsexamen inom företrädesvis mineralogi, geologi eller kemi och detta då i kombination med gemmologisk utbildning.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för gemmologer är liten. I Sverige är det väldigt få gemmologer som arbetar på heltid med identifiering och gradering av ädelstenar.

Arbetsplats

Gemmologer är ofta egenföretagare som förutom värdering av ädelstenar även håller föredrag, kurser och informerar inom allt som har med området att göra.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1 Lediga jobb som gemmolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.