Ljusdesigner
Spela filmen

Ljusdesigner

Ljusdesigner arbetar med gestaltning och teknisk planering för ljus i både inomhus- och utomhusmiljöer. 

Ett uthålligt samhälle kräver effektiv energianvändning och optimerade belysningsanlägg­ningar, med rätt produktval och med rätt ljus på rätt plats. Detta ökar efterfrågan på välplanerade belysningsanläggningar både inom- och utomhus.

En ljusdesigner är en person som har erfarenhet och kunskap att utföra belysningsplanering för interiör och/eller exteriör belysning. En ljusdesigner har dokumenterad kunskap och expertis om ljus. En ljusdesigner är ansvarig för hållbarheten och resursanvändningen i sina lösningar.

Belysningstekniken har utvecklats mycket och är nu så avancerad att det behövs specialister för att hantera och hitta de bästa lösningarna. Att involvera ljusdesignern tidigt i byggprocessen kan hjälpa till både ur såväl ett kostnads- som ett designperspektiv.

I ljusdesigners profession ingår det att skapa belysningsanläggningar som fungerar väl tekniskt, är anpassade till brukarens behov, är visuellt komfortabla samt tillför estetik till rummet. Genom att använda sig av ny teknik och minska så kallade ljusföroreningar kan ljusdesigners insatser leda till att både öka trivseln och samtidigt minska energiförbrukningen på våra arbetsplatser och i våra bostäder.

Kopplingen mellan människa och ljus gör även ämnet intressant vad gäller hälsa och välmående. Här har ljusdesignern stora möjligheter att bidra med insatser som kan påverka folkhälsan positivt.

Utbildning

Det finns två- och treåriga program på högskolenivå inom ämnet "ljusdesign". Det treåriga programmet kan leda till kandidatexamen i Produktutveckling med inriktning Ljusdesign.

Lämpliga utbildningar kan också finnas inom yrkeshögskolan.

Gymnasial grundutbildning ges på bl a Teknikprogrammet eller El- och energiprogrammet.

Arbetsplats

Ljusdesigners kan arbeta på konsultbasis eller som anställda i privata företag eller inom offentlig sektor.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  11 Lediga jobb som ljusdesigner

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.