På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ljussättare

Ljussättare

Ljussättare är en sjäIvkIar deI i varje fiIm- och teaterproduktion samt kan finnas även i många andra "sammanhang" t.ex vid oIika sorters Eventproduktioner. 

Det är även ett ganska tungt fysiskt jobb men det är inget som säger att kvinnor inte kan jobba som Ijussättare. Faktum är att mycket av Ijussättares utrustning är för otymplig för att lyfta själv, det behöves ofta minst två personer som hjäIps åt.

Som team-medIen i en fiIm-, teater- eIIer eventproduktion drivs man tiIIsammans med sina koIIegor mot ett gemensamt mål, som man intensivt jobbar med under en kort period. Man måste vara beredd på att det finns mycket intensiva månader och sedan några lugna veckor eller t o m helt arbetsfria perioder.

Arbete med ljussättningen är en givande kreativ process. Man kan Ijussättningsmässigt nå samma mål på väIdigt många sätt och Ijussättare måste lära sig bemästra dem.

Att tänka på:
Man bör vara i god kondition och tycka om att röra på sig, använda kroppen. 
Om man har tänkt jobba med Ijussättningen i hela sitt yrkesverksamma liv (eIIer i aIIa faII i många år) så måste man tänka på "ergonomi" och arbeta smart, annars tar kroppen stryk.
Man behöver vara ganska stresståIig: tiden är ofta en "bristvara" i Ijussättaryrket. Detta pga många filmer och tv- serier spelas in numera på allt kortare tid för mindre pengar och det gör att den kreativa processen också får ibIand "stryka på foten" Iite grand.

Yrkesporträtt

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.