Ljussättare

Ljussättare

Ljussättare är en självklar del i varje film- och teaterproduktion samt kan finnas även i många andra sammanhang, som vid olika sorters Eventproduktioner. 

Det är även ett ganska tungt fysiskt jobb och utrustningen är för otymplig för att lyfta själv, det behövs minst två personer.

Som team-medlem i en film-, teater- eller eventproduktion drivs du tillsammans med sina kollegor mot ett gemensamt mål, som du intensivt jobbar med under en kort period. Du måste vara beredd på att det finns mycket intensiva månader och sedan några lugna veckor eller t o m helt arbetsfria perioder.

Arbete med ljussättningen är en givande kreativ process.

Utbildning

Det ges utbildningar i ljusteknik vid landets högskolor. På KTH Syd ordnas utbildningar som ger dig en bra grund inom ljus- ljud- och scenteknik. Även Dramatiska Institutet och Ljuslaboratoriet finns utbildningar.

GTV Gamleby har Yh-utbildningen TV-produktionsspecialist.

Personliga egenskaper

Du bör vara i god kondition och tycka om att röra på dig. Om du har tänkt jobba med ljussättning under en längre tid, så måste du tänka på ergonomi och arbeta smart, annars tar kroppen stryk.

Du behöver vara ganska stresstålig, tiden är ofta en bristvara i yrket. Många filmer och tv- serier spelas numera in på allt kortare tid för mindre pengar och det gör att den kreativa processen också påverkas.

Visa mer
Visa mindre

3 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.