På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Animatör
Spela filmen

Animatör

Animatörer arbetar med animerade filmer. Animation är en växande bransch, som växer mycket snabbt, speciellt inom dataspel och marknadsföring. En animatör behöver skaffa sig bred kunskap om animation, både analoga tekniker, ex. cut-out och stop motion, samt inom digital animation.

Som animatör behöver du kunna rörlig 2D- och 3D-grafik. Du behöver även kunskap om hur du planerar och driver ett animationsprojekt från idé till färdig film. Du kan arbeta med att skapa illustrationer, animationer samt bildberättelser för att förmedla ett budskap, en känsla eller ett intryck. Du behöver ha kompetens inom såväl praktisk produktion och teknik som design och estetiska uttryck. 

Olika slags animationer

STOP MOTION - Det är ett samlingsnamn för alla tekniker där man använder en kamera och tar bilder av något fysiskt, gör en ändring och tar en ny bild osv osv. Claymation och cut-out är andra varianter av Stop Motion.

Dock-animationer, dvs animationer som på olika sätt inkluderar dockor. De görs allt som oftast för film, reklamfilmer och TV. För att göra dock-animationerna kan man behöva bygga modeller och/eller dockor. 

Cell-animation betyder "tecknad animation". Uttrycket härstammar i att man förr använde genomskinliga blad s.k. "celler" att måla de rörliga objekten på. Numera skapas tecknad animation ofta genom att man ritar digitalt i ett datorprogram.

3D-animation skapas helt med datorer i 3D-miljö. 2D-animation är ett samlingsnamn för alla tekniker som skapas i 2D-miljö, där ingår förutom digital cellanimation även digital cut-out, flashanimation och motion graphics osv.

Du kan behöva samla material till din portfolio och kan med fördel börja göra det redan innan su kommer in på utbildningen och sedan under utbildningstiden. Animatörens jobb handlar ofta om att bli en form av skådespelare, då det ofta handlar om att utrycka känsla/skådespel på mänskliga eller förmänskligande figurer/karaktärer.

Utbildning

Lämpliga utbildningar kan finnas på olika nivåer och inom olika skolformer, bland annat på högskolor/universitet och inom yrkeshögskolan. På gymnasiet finns en bra förberedande grundutbilnding på Estetiska programmet, både på inriktningen Bild och formgivning och på inriktningen Estetik och media.

Animatörer kan arbeta som egnaföretagare eller arbeta som anställda inom exempelvis TV, film-, datorspel- eller inom reklambranschen. Det är lättare att få anställning om man inte endast har kunskaper inom design, utan även inom projekthantering och produktionsprocesser.

Animatörer samarbetar ofta med andra yrkesutövare, bland annat med dockmakare, skådespelare, konstnärer, arkitekter, grafiska formgivare, designers och scenografer. Exempel på en animerad film (längd 3 min 5 sek) finns att se här.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.