På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Animatör Spela filmen

Animatör

Animatörer arbetar med animerade filmer. Animation är en växande bransch, som växer mycket snabbt, speciellt inom dataspel. 

En animatör behöver skaffa sig bred kunskap om animation, både i analoga tekniker, ex. cut-out och stop motion, så väl som inom digital animation.

Hen måste också lära sig behärska animationens hantverk och grunder samt helst även lära sig hur man planerar och driver ett animationsprojekt från idé till färdig film.

Som animatör kan man arbeta med att skapa illustrationer, animationer samt bildberättelser för att förmedla ett budskap, en känsla eller ett intryck. Hen behöver ha kompetens inom såväl praktisk produktion och teknik som design och estetiska uttryck för att kunna tillämpa sina kunskaper i diverse verksamhetsanknutna projekt.
 

Olika slags animationer

STOP MOTION
Det är ett samlingsnamn för alla tekniker där man använder en kamera och tar bilder av något fysiskt, gör en ändring och tar en ny bild osv osv. Dock-animation* är en form av stop motion. Claymation och cut-out är andra varianter av Stop Motion.

*Dock-animationer, dvs animationer som på olika sätt inkluderar dockor. De görs allt som oftast för film (inklusive reklamfilmer) och TV. För att göra dock-animationerna kan man behöva bygga "sets", modeller och/eller dockor; dock-animatören behöver därför ofta ha tillgång till dock-verkstad /engelska namnet - "shop"/. Se gärna yrkespresentation Dockmakare.

Cell-animation betyder "tecknad animation". Uttrycket härstammar i att man förr använde genomskinliga blad s.k. "celler" att måla de rörliga objekten på. Numera skapas tecknad animation ofta genom att man ritar digitalt i ett datorprogram.

3D-animation skapas helt med datorer i 3D-miljö.

2D-animation är ett samlingsnamn för alla tekniker som skapas i 2D-miljö, där ingår förutom digital cellanimation även digital cut-out, flashanimation och motion graphics osv.

Ofta blandar man digitala och analoga tekniker.

Att tänka på
Man kan behöva samla material till sin portfolio* och kan med fördel börja göra det redan innan man kommer in på utbildningen och sedan under utbildningstiden.

Animatör är en sort skådespelare
Animatörens jobb handlar ofta om att bli en sort ”skådespelare” själv, då det ofta handlar om att utrycka känsla/skådespel på mänskliga eller ”human-liknande” eller "förmänskligande" figurer/karaktärer.

Animation inom dataspel
Vad gäller dataspel, är det ofta hemliga projekt och sekretess gäller. Om man försöker få praktikplats där dataspel animeras och får Nej som svar vart man än vänder sig, beror det oftast på just att det är hemliga projekt och de flesta arbetsplatser inom branscher tar i princip inte emot praktikander, tyvärr.

Utbildning

Lämpliga utbildningar kan finnas på olika nivåer och inom olika skolformer: bland annat på högskolor/universitet och inom yrkeshögskolan. På gymnasiet finns en bra förberedande grundutbilnding på Estetiska programmet, både på inriktningen Bild och formgivning och på inriktningen Estetik och media.

Arbetsmarknad

Animatörer kan verka som egnaföretagare eller arbeta som anställda inom exempelvis TV, film-, datorspel- eller inom reklambranschen. Det är lättare att bli anställningsbar om man inte endast har kunskaper inom design, utan även inom projekthantering och produktionsprocesser.

Samarbete över yrkesgränser
Animatörer samarbetar ofta med andra yrkesutövare, bland annat med dockmakare, skådespelare, konstnärer, arkitekter, grafiska formgivare, designers och scenografer.

Övrigt

Lilla ordboken
*Career portfolio - is an organized presentation of an individual's education, work samples, and skills.

Exempel på en animerad film (längd 3 min 5 sek) finns att se här.

Var god se även information om yrken: ProjektledareFotograf, Etisk konstförfalskare, FilmyrkenIllustratör, Tecknare, Bildkonstnär och Bildlärare.

Länktips

 

12 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.