På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Telefonist
Spela filmen

Telefonist

Telefonisten eller receptionisten är oftast den första person man kommer i kontakt med på ett företag. Det är vanligt att samma person sköter både telefonistens och receptionistens arbetsuppgifter. Arbetet kräver att man har lätt för att bemöta okända människor och tycker om att ge god service.

2014 fanns cirka 8000 anställda telefonister i Sverige, enligt SCB Yrkesregistret.

Telefonister och receptionister arbetar hos myndigheter, inom kommun och landsting eller inom det privata näringslivet.

Många telefonister och receptionister är anställda av bemanningsföretag vilket innebär att vara uthyrd till en arbetsplats på heltid eller att arbeta som backup-personal när ordinarie personal är frånvarande. En del större företag har lagt ut arbetet i telefonväxeln och receptionen på entreprenad, vilket betyder att hela verksamheten sköts av anställda på ett bemanningsföretag eller är utlagt på ett callcenter. 

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan bli upplärd på en arbetsplats - ofta av en mer erfaren kollega, men även utbildning i grupp kan ges av arbetsgivaren. Att ha gymnasiekompetens kan ställas som ett krav för att få anställning.

Visste du att...?

... det är en myt att alla batterier "mår bra" av att helt laddas ut när de är nya eller med jämna mellanrum, däremot kan man förlänga livslängd på batteriet på sin mobiltelefon, om man har det laddat till ca 80% så mycket som möjligt, dvs man bör inte ladda upp till 100% i onödan.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.