På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Servicekontorsmedarbetare

Servicekontorsmedarbetare

Skatteverket driver tillsammans med Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten 103 servicekontor på olika orter i Sverige (uppgift om antal Servicekontor är från juli 2016). Samverkan mellan olika myndigheter ger medborgare bättre service till lägre kostnad. 

Grundtanken är att man ska kunna ordna sina olika ärenden på ett och samma ställe och slipper därför besöka flera olika kontor med sina frågor.

På servicekontoret kan man få hjälp med olika frågor som Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten hanterar. Det innebär att varje handläggare på servicekontoret kan hjälpa till med både skatte-, försäkrings- och pensionsärenden. På vissa servicekontor erbjuds i dag även möjlighet att ansöka om Id-kort och medarbetare på ett servicekontor måste därför också kunna hjälpa till med Id-kort ansökningar.

Medarbetare på ett servicekontor har följande arbetsuppgifter:

  • ge allmän vägledning och råd till besökare
  • bistår med hjälp va det gäller att fylla i blanketter och ansökningar
  • ger information om pågående ärenden
  • ordnar utskrifter av intyg och bevis
  • bistår med hjälp inom självbetjäningstjänster
  • hjälper till att boka möten med handläggare i enskilda ärenden m.m.

Många av dem som arbetar på servicekontor är anställda på Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten och blir "uthyrda" eller placerade på ett servicekontor. Man är, alltså, handläggare eller utredare på en av de ovan nämnda myndigheter men har ett servicekontor som sin arbetsplats.

Förutom att vara kunnig på många olika områden, behöver medarbetare på ett servicekontor besitta stor tålamod och stresstålighet. Man får inte heller vara ljudkänslig eller doftallergiker pga ett stort antal människor kan periodvis vistas inom samma lokal, vilket medför hög ljudnivå; besökare kan också använda starka parfymer och det blir svårt för en doftallergiker att klara av jobbet som servicekontorsmedarbetare. Kunskaper i andra språk än svenska och engelska är mycket meriterande. 

Läktips

 

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.