Personlig sekreterare

Personlig sekreterare

Personlig sekreterare kopierar papper, sköter posthantering, sammanställer och vidarebefordrar dokument och rapporter, kontrollerar körjournaler och traktamenten, sköter fakturahanteringen, löser allehanda små och stora problem, sammanställer information, sköter servicen vid utbildningar och konferenser, kan också sköta avslagsförfarandet vid rekryteringar och fixa betyg och arbetsintyg, ringer runt och gör undersökningar som arbetsgivaren beslutar om. Personlig sekreterare är, kort sagt, en "allt-i-allo" på företaget. 

Innehåll i arbetsuppgifterna kan variera ganska mycket beroende på hur stort företag man är anställd inom, vilken bransch eller om det är en enskild person som är sekreterarens arbetsgivare.

Utbildning

Många personer som jobbar inom det yrket har någon form av eftergymnasial utbildning - från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola. Men det finns egentligen inga strikta krav på vilken utbildning man behöver ha, det är arbetsgivare som bestämmer vem som har tillräckliga kvalifikationer och kan få jobbet.

På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning från samhällsvetenskapsprogrammet eller från handels- och administrationsprogrammet.

Övrigt

Det här yrket är mycket kvinnodominerat i Sverige, ca 78 % är kvinnor.

Visa mer
Visa mindre

12 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.