På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Personlig sekreterare

Personlig sekreterare

Personlig sekreterare kopierar papper, sköter posthantering, sammanställer och vidarebefordrar dokument och rapporter, kontrollerar körjournaler och traktamenten, sköter fakturahanteringen, nyckelhantering, är ibland också en växeltelefonist, löser allehanda små och stora problem, sammanställer information och mailar ut den, kokar kaffe och sköter servicen vid utbildningar och konferenser, kan ibland också fungera som receptionist, kan också sköta avslagsförfarandet vid rekryteringar och fixa betyg och arbetsintyg, ringer runt och gör undersökningar (kan vid behov fungera som researcher) som arbetsgivaren beslutar ska göras. Personlig sekreterare är en "allt-i-allo" på företaget. 

Innehåll i arbetsuppgifterna kan variera ganska mycket beroende på hur stort företag man är anställd inom, vilken bransch eller om det är en enskild person som är sekreterarens arbetsgivare. 

Utbildning

Många personer som jobbar inom det yrket har någon form av eftergymnasial utbildning - från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola. Men det finns egentligen inga strikta krav på vilken utbildning man behöver ha; det är arbetsgivare som bestämmer vem som har tillräckliga kvalifikationer och kan få jobbet.
På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning från samhällsvetenskapsprogrammet eller från handels- och administrationsprogrammet.

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket kvinnodominerat, ca 78 % av yrkesverksamma är kvinnor (SCB mars 2017).

Lilla ordboken

Framtidsfullmakt - fullmakt som börjar gälla först när fullmaktsgivaren inte längre kan ta hand om sina personliga och ekonomiska affärer.
Källa: sprakochfolkminnen.se

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.