På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Advokatsekreterare

Advokatsekreterare

Advokatsekreterare och Paralegal (juridisk assistent) är besläktade yrken och på många sätt liknar varandra.

Skillnader kan bestå av att Advokatsekreterare hjälper just advokaten och inte "vilken annan "jurist" som helts" och att hen kan även ombesörja vissa av advokatens mer personliga ärenden.

Arbetsuppgifter för en advokatsekreterare kan bestå av att:
Svara i telefon och sköta telefonväxeln, ringa till myndigheter, organisationer, företag och privatpersoner i olika ärenden; "ta in" förordnanden från domstolar (domstolen ringer till advokatbyrån för att fråga om advokaten kan åta sig ett visst uppdrag) inkl. att kontrollera s k jäv; upprätta skrivelser (yttranden, bevisuppgifter, överklaganden m.m.) till domstolar, privatpersoner m.fl., kopiering av handlingar, inköp av kontorsmaterial och övriga förbrukningsvaror till kontoret, ta hand om eventuella växter, byte av trasiga lampor, ser till så att det ser snyggt och städat ut på kontoret m.m., uppläggning av ärenden, upprättande av fakturor, arbetsbeskrivningar och kostnadsräkningar, sköta in- och utgående post och betalningar, bevaka tidsfrister, gallra klientakter och andra dokument.
Även vissa göromål som vanligtvis ingår i kontorsvakmästarens arbetsuppgifter, exempelvis som att byta glödlamporna som gick sönder, och andra "allt-i-allo"-sysslor som att koka kaffe och vattna blommorna - kan ingå i advokatsekreterarens arbetsuppgifter.

Kvalifikationer och egenskaper som krävs
Telefonvana är en stor fördel och även vana att uttrycka sig formellt i skrift.
Viljan och förmågan krävs - att lägga upp och följa rutiner för hur olika bevakningar (bl a av tidsfrister) ska gå till.
 

Utbildning

Det finns inga strikta generella krav på vilken utbildning en advokatsekreterare behöver ha; hen kan till exempel vara utbildad jurist. Läs därför avsnitt "utbildning" i yrkespresentationen Jurist. På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på Ekonomiprogrammets inriktning Juridik och i andra hand - utbildning på Samhällsvetenskapsprogrammet.

Lilla ordboken

OSL = Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) - är en svensk lag som trädde i kraft sista juni 2009. Den ersatte sekretesslagen (1980:100). OSL är en omarbetning av sekretesslagen i syfte att göra regleringen mer lättförståelig och lättillämpad. Innehåll i OSL - se bl.a lagen.nu/2009:400

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.