På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hälsoinformatör

Hälsoinformatör

Hälsoinformatörernas viktigaste arbetsuppgifter är att inspirera och ge medborgarna redskap för att leva mer hälsosamt, både på ut- och insidan.

Arbetsplatser
Hälsoinformatörer kan ex vara anställda på kommunernas Hälsotek (som kan vara förlagda på folkets hus, på bibliotek och/eller i stadshuset alt vara "helt fristående" och finnas i egna lokaler). 

Verktyg som används
Olika metoder och modeller används, ex samtalsmodell kring existentiell hälsa* som praktiseras även av andra professioner inom hälso- och sjukvården.

*Utifrån speciella samtalskort reflekterar kursdeltagarna över ämnen som ”förundran”, ”tillit”, ”meningen med livet” eller ”känsla av sammanhang”. De får prata i 2 minuter var utan att någon avbryter, dömer eller kommenterar. Målet är att bli medveten om sitt förhållningssätt och hitta nya vägar i livet.

Existentiella samtal som leds av en hälsoinformatörer ska inte förväxlas med terapi, även om filosofisk praxis ibland kallas för ”therapy for the sane”. Själva frågan står alltid i centrum och deltagare får inga andra svar än de som de själva formulerar. Däremot kan en filosofisk praktiker i ett förutsättningslöst samtal hjälpa människor att lösa upp tankeknutar och kanske hjälpa dem också att upptäcka alternativa livsvägar.

Visste du att...?

  • Sömnbrist på 1,5 timme per natt försämrar hjärnans förmåga att vara "pigg" och därför också kunna fatta bra beslut - med upp till 30%.
  • Antal svenskar som söker hjälp för sina sömnproblem har mer än fördubblats under de senaste 15 åren. 
  • 2/3 delar av alla människor åldras för fort (deras "body age" är högre än deras "födelseålder", dvs deras kroppar borde vara i bättre skick); den för tidiga åldrandet tros vara orsakat av bl.a felaktiga matvaror och för lite motion.

Högre risk för hjärtinfarkt under julhelgerna
Var god se Artikeln från 13 dec 2018 på svt.se/nyheter/inrikes/hogre-risk-for-hjartinfarkt-under-julen

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.