På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Folkhälsosamordnare

Folkhälsosamordnare

En folkhälsosamordnare / folkhälsovetare arbetar med att förbättra befolkningens hälsa genom att analysera och påverka hälsan. Hälsosamordnare kan till exempel arbeta i en kommun, region, myndighet eller inom den privata sektorn med att bland annat försöka förbättra samhällsstrukturer, levnadsvanor och arbetsmiljö.

Som folkhälsosamordnare / folkhälsovetare är det värdefullt om du har erfarenhet av internationellt biståndsarbete, socialmedicin, folkhälsoarbete, hälso- och sjukvårdsfrågor, forskning och undervisning. 

Målet är att förebygga sjukdomar, skador och annan ohälsa hos individer. Genom att du arbetar med frågor  som handlar om folkhälsa ger det också en god grund för att arbeta inom hälso- och sjukvård utifrån ett samhällsperspektiv, till exempel genom att införa hälsofrämjande satsningar som kan minska behovet av vård. 

Utbildning

Utbildning i folkhälsovetenskap finns på folkhälsovetenskapliga programmet vid ett antal universitet och högskolor i landet. Masterprogram finns vid några universitet/högskolor. Det finns även andra utbildningar, både grundutbildningar och masterutbildningar, som innehåller folkhälsovetenskap respektive hälsovetenskap.  Utbildningar inom hälsoområdet finns även inom Yrkeshögskolan, läs mer på Yrkeshögskoleguiden.se. 

Visste du att...?

2/3 delar av alla människor åldras för fort (deras body age är högre än deras födelseålder). Det för tidiga åldrandet tros vara orsakat av bland annat felaktiga matvaror och för lite motion.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.