Att skapa förutsättningar för att människor ska må bra, både fysiskt och psykiskt, är målet för folkhälsoplanerarens arbete.
Som folkhälsoplanerare arbetar du med att initiera, samordna och stödja verksamheter och projekt med koppling till folkhälsan. Oftast är det andra som utför det praktiska arbetet, exempelvis sjuksköterskor, dietister, pedagoger, hälsoutvecklare eller idrottspedagoger.
Förutom individens levnadsvanor som exempelvis kost, motion, tobaks- och alkoholvanor, påverkas hälsoutvecklingen också av andra faktorer. Det kan handla om den fysiska miljön, sociala faktorer och arbetsmiljön. Nästan alla politiska beslut, exempelvis gällande bostadsbyggande, trafiksäkerhet, barn- och äldreomsorg påverkar folkhälsan.
Hur folkhälsoarbetet är upplagt varierar. I en kommun kan arbetet ledas av ett folkhälsoråd, där folkhälsoplaneraren ingår. Det kan vara rådets eller folkhälsoplanerarens uppgift att kartlägga och analysera befolkningens hälsa för att sedan utarbeta och genomföra en handlingsplan för folkhälsoarbetet.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildning i folkhälsovetenskap finns på Folkhälsovetenskapliga programmet vid ett antal universitet och högskolor i landet. Masterprogram finns vid några universitet/högskolor.
Det finns även andra utbildningar, både grundutbildningar och masterutbildningar, som innehåller folkhälsovetenskap respektive hälsovetenskap.
Utbildningar inom hälsoområdet finns även inom Yrkeshögskolan.
Bra grundkunskap finns bl a på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.
Framtidsutsikter
På fem års sikt är prognosen fortsatt stor konkurrens om jobben för både nyexaminerade och erfarna. Idag finns ett tjugotal utbildningar i landet som examinerar hälsovetare varje år.
Arbetsmarknadsläget ser ungefär likadant ut i hela landet, men det finns flest jobbmöjligheter i de större städerna och regionerna. Det är lika stor konkurrens om jobben oavsett vilken utbildningsinriktning man väljer.
Arbetsplats
Folkhälsoplaneraren arbetar i en sjukvårdsregion och/eller kommun för att förebygga sjukdom och främja hälsan hos invånarna.
Länktips
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret