På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hälsoekonom

Hälsoekonom

Ekonomer finns i alla branscher på arbetsmarknaden, såväl privata näringslivet, offentlig sektor och ideella organisationer och intresseorganisationer är i behov av ekonomer.

Hälsoekonom är ett yrke inom område "ekonomiyrken i kombination med andra kunskapsområden". Ett annat exempel på ett yrke inom den yrkessektorn är Miljöekonom.

Hälsoekonomer är specialister på tillämpningar av ekonomiska teorier och metoder på hälso- och sjukvård.

De analyserar och beräknar de ekonomiska effekterna av olika insatser inom hälso- och sjukvården och vad sjukdomar och olycksfall kostar samhället. Hälsoekonomer arbetar i landsting, statliga myndigheter, försäkringsbolag eller till exempel läkemedelsföretag.
 

Utbildning

Många svenska hälsoekonomer har högre utbildning inom ekonomi i kombination med någon form av utbildning inom hälso- och sjukvård, ex. är utbildade Civilingenjörer, Civilekonomer eller Statsvetare eller har kandidatexamen i Ekonomi, - i kombination med stort intesse och självstudier inom hälsoområde eller viss formell utbildning inom hälsa- och sjukvård eller friskvård.

Visste du att...?

  • 2/3 delar av alla människor åldras för fort (deras "body age" är högre än deras "födelseålder", dvs deras kroppar borde vara i bättre skick); den för tidiga åldrandet tros vara orsakat av bl.a felaktiga matvaror och för lite motion.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.