DNA-coach

DNA-coach

DNA-coach är yrket för dig som vill arbeta med att förstå olika hälsovärden. Detta är ett framtidsyrke eftersom möjligheterna att mäta sina egna värden blir allt enklare, men att tolka dem är svårt.

Som DNA-coach arbetar du med att lägga upp personliga tränings- och kostprogram utifrån analysen av kundens hälsovärden. Det kan handla om att minska befintliga hälsoproblem eller förebygga problem i framtiden.

DNA-coachen arbetar med att analysera kundens DNA, samt mäter och följer upp hur kroppen reagerar på den nya livsstilen. Syftet är att de livsstils- och kostråd du ger, ska öka kundens välbefinnande både psykiskt och fysiskt. DNA-coachen fokuserar mycket på rätt kost och rätt träning.

Utbildning

Vilken utbildning som kommer att krävas för att kunna jobba som DNA-coach, är inte helt kartlagt ännu, men du behöver ha kunskaper inom genetik, nutrition, beteendevetenskap samt psykologi för att lyckas i rollen som DNA-coach.

Kunskaper från vårdyrken är bra att ha, inklusive kunskaper inom genetik. Även utbildning som t.ex till hälsovägledare eller dietist kan vara meriterande, samt kompletterande kurser som handlar om hälsomarkörer, genetik och personlig träning. 

Grundläggande kunskaper finns på flera av gymnasieskolans program samt inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Det är viktigt att du är lyhörd, noggrann och har förmåga att på kort tid skapa förtroende när du möter nya människor.

Arbetsplats

Yrket är nytt och det är oklart hur många personer och vilka företag eller organisationer som finns inom detta yrket. Eftersom det kan vara svårt att få en anställning som DNA-coach kan du möjligen behöva vara egenföretagare för att kunna jobba som DNA-coach.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.