Genealogi är läran om människors släktskap. Genealogi och heraldik* är viktiga historiska vetenskaper.
Genealogiska tavlor, som ofta kallas för "genealogiska träd", är värdefulla källor för släktintresserade och för historisk forskning.
Genealog är en sorts "släktforskare" som tar fram genealogiska förbindelser personer emellan, alltså tar reda på vem som är eller var släkt med vem, genom att söka information i kyrkoböcker och andra historiska dokument. Även brev, tidningsartiklar och dagböcker kan ge värdefull information inom det område.
Man kan också skriva böcker och artiklar om släktforskning. Det finns exempel på att folk gav ut böcker om sin släkt efter att ha släktforskat i många år och erbjöd, bland annat alla de nu levande personer inom sin släkt, att köpa en bok där det berättades historier och nämndes fakta om deras släktingar, både levande och döda.
* Heraldik är läran om "vapen" (adelns "logotype") och deras historia tillsammans med regelverket för hur de utformas och används.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Det finns ingen speciell utbildning som leder till att du får jobb som just en genealog. Många nuvarande svenska genealoger är utbildade Historiker.
På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på Samhällsvetenskapsprogrammet eller på Naturvetenskapsprogrammets inriktning Naturvetenskap och Samhälle samt på Humanistiska programmets inriktning Kultur.
Arbetsplats
En genealog kan t ex arbeta på den genealogiska avdelningen av Riddarhuset, där man ansvarar för den svenska adelns stamtavlor.
Övrigt
1902 blev Sven Hedin, 1865-1952, en svensk kartograf, upptäcktsresande, författare och ledamot av Svenska Akademien, den sista personen i Sverige som adlades. Med 1975 års grundlag avskaffades kungens rätt adla, dvs rätt att förmedla adelsprivilegier upphörde.
Länktips
- historisktidskrift.se - utges av Svenska Historiska Föreningen med stöd av Kungl.Vitterhets Historie- och Antikvitets Akademien och Vetenskapsrådet
- historiskastudier.gu.se - Om projektet "Svenskt kvinnobiografiskt lexikon"
- sociology.su.se/ - "Så påverkas våra studieval av släktskap långt tillbaka i tiden"
- Kungliga Vetenskapsakademien
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret