På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Genealog

Genealog

Genealogi är läran om människors släktskap. Genealogi och heraldik* är viktiga historiska vetenskaper.

Genealogiska tavlor, som ofta kallas för "genealogiska träd", är värdefulla källor för släktintresserade och för historisk forskning.

Genealog är en sorts "släktforskare" som tar fram genealogiska förbindelser personer emellan, alltså tar reda på vem som är eller var släkt med vem, genom att söka information i kyrkoböcker och andra historiska dokument. Även brev, tidningsartiklar och dagböcker kan ge värdefull information inom det område.

För många personer är släktforskning en hobby. Som hobby-genealog kan man gå kurser på studieförbund där en cirkelledare lär ut hur man släktforskar. 

Man kan också skriva böcker och artiklar om släktforskning. Det finns exempel på att folk utgav böcker om sin släkt efter att ha släktforskat i många år och erbjöd bland annat alla de nu levande personer inom sin släkt, att köpa en bok där det berättades historier och nämndes fakta om deras släktingar, både levande och döda - dvs man i egenskap av egen företagare hittade ett sätt att tjäna pengar på sin hobby.

 

* Heraldik är läran om "vapen" (adelns "logotype") och deras historia tillsammans med regelverket för hur de utformas och används.

Utbildning

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobb som just en genealog. Många nuvarande svenska genealoger är utbildade Historiker.

På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på Samhällsvetenskapsprogrammet eller på Naturvetenskapsprogrammets inriktning Naturvetenskap och Samhälle samt på Humanistiska programmets inriktning Kultur.

Arbetsplats

En genealog kan t.ex arbeta på den genealogiska avdelningen av Riddarhuset, där man ansvarar för den svenska adelns stamtavlor.

Övrigt

1902 blev Sven Hedin, 1865-1952, en svensk kartograf, upptäcktsresande, författare och ledamot av Svenska Akademien, den sista personen i Sverige som adlades. Med 1975 års grundlag avskaffades kungens rätt adla, dvs rätt att förmedla adelsprivilegier upphörde.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.