På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Genetiker

Genetiker

Exempel på specialiseringar  som en biolog kan ha är bland annat: etolog, entomolog och genetiker. Etologen är specialist på djurs beteende, entomologen är expert på insekter och genetiker studerar hur arvsanlag är uppbyggda och ärvs från en generation till nästa. En cellbiolog har fördjupade kunskaper om hur celler är uppbyggda och fungerar. Även cellbiologens och genetikerns kunskaper är intressanta för exempelvis läkemedelsindustrin. Genetiker finns också verksamma inom växtförädlings-kunskapsområden.

Sjukhusgenetiker arbetar vid universitetssjukhusens kliniskt-genetiska enheter. Arbetsuppgifter inkluderar tolkning och rapportering av resultat från genetiska analyser, kvalitetssäkring av laboratorieverksamheten, samt utveckling och implementering av nya metoder i klinisk genetisk laboratoriediagnostik.

Genetiker kan specialisera sig och bli till ex evolutionsgenetiker, som genom  att analysera DNA försöker bringa klarhet i hur den evolution av arter gick till. Ex kunde evolutionsgenetiker iker fastställa att neandertalare och denisovan bedrog till den moderns människans DNA. Mellan 1-3 % av människors DNA kommer från neandertalare med undantag av den afrikanska befolkning som i stället påvisar närvaro av ännu en "ny"DNA typ som kom från den femte människotyp som inte lämnade några fossila bevis efter sig och som ännu inte har ngt namn. Denisovans har också lämnat sina spår i den moderna människans DNA (många människor i Kina, Indien och delar av Europa bär upp till 5% av denisovan i sina DNA).

Exempel på andra specialiseringar för genetiker är husdjursgenetiker, medicinsk genetiker, molekylärgenetiker, populationsgenetiker och växtgenetiker.

Lilla ordboken
DNA (förkortning av engelskans deoxyribonucleic acid) eller deoxiribonukleinsyra är det kemiska ämne som bär den genetiska informationen, arvsmassan eller genomet, i alla av världens kända organismer (med undantag av RNA-virus); DNA-molekylen finns i identiska kopior i varje cell i en organism.

Länktips

Visste du att...?
Ca 70 % av Jordens befolkning är "laktosintoleranta"* (i vuxen ålder; för att barn fram till 4-5 år, nästan alla, tål dricka mjölk). Men i några länder, däribland i Sverige, har många invånare en mutation som gör att man kan konsumera mjölk och andra produkter som innehåller laktos, även i vuxen ålder.
:::::::::::::::::::

*"Laktosintolerans" betyder att man saknar (eller har för lite av) en speciell ensym i sina tarmar, som ansvarar för att bryta ner mjölksocker.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.