Medicinsk genetiker

Medicinsk genetiker

Medicinsk genetiker är i grunden naturvetare eller läkare som specialiserar sig på genetik.

Medicinska genetiker har djupa kunskaper om genetiska faktorers betydelse för uppkomst av sjukdomar, missbildningar och utvecklingsrubbningar hos människan och för variation av normala egenskaper.

Medicinsk genetiker får fram fakta om personers genetiska bakgrund med mål att förutse vilka sjukdomar de kan drabbas av i framtiden eller för att förutse sannolikhet om att personens barn ärver vissa sjukdomar, bland annat hur stor chans finns det att barnen inte kommer att ärva vissa mutationer.

Familjeplanering utförs oftast för par och då måste medicinsk genetiker analysera båda blivande föräldrarnas medicinska bakgrunder och förutsättningar att få friska barn. Sedan måste man sammanföra de fakta man kommer fram till och göra en prognos angående deras förutsättningar att, som par, bli föräldrar.

En av utmaningar i det här yrket ligger i att undvika att ge råd utan att endast presentera fakta och låta de berörda dra egna slutsatser och fatta egna beslut i fråga om att skaffa barn.

Utbildning

För att bli specialistläkare utbildar du dig först till legitimerad läkare. När du är klar med den grundläggande läkarexamen genomför du allmäntjänstgöring (AT) och kompletterar grundutbildningen med praktiska erfarenheter.

När du har blivit legitimerad läkare kan du påbörja specialisttjänstgöring (ST), vilket tar minst fem år att genomföra och som resulterar i en specialistkompetens inom ett område.      

Vissa väljer även att studera till läkare utomlands. Du behöver i så fall bli godkänd av Socialstyrelsen om du vill arbeta i Sverige efter din utbildning. 

Lilla ordboken

Embryodonation - när man donerar ett befruktat ägg eller ett ägg och spermier som kommer från ett par. Dubbeldonation - när ägg och spermier doneras från två olika personer som inte har någon känd koppling till varandra.

Visste du att...?

... det finns 6 miljarder gener i varje människas kropp.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.