På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Museipedagog

Museipedagog

Yrkesbeskrivning

Som Museipedagog planerar du visningar och guidar besökarna samt utformar metoder, arbetssätt och aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna och genomför lektioner och visningar samt barn- och familjeaktiviteter och tidsresor.

Det finns ofta ganska stort utrymme för egna idéer och initiativ.

Museipedagoger arbetar ofta i nära samarbete med intendenter och övrig personal anställd på ett museum för att göra besöken till museer till en lustfylld och innehållsrik upplevelse. Inte sällan ingår även viss marknadsföring av museets pedagogiska verksamhet och arbetsledning av annan museipersonal som en del i jobbet.

Kompetenser

För att kunna jobba som museipedagog behöver man god social kompetens och lätt för att kommunicera och tala inför större grupper och behärskar svenska och engelska i tal och skrift på mycket hög nivå. Egenskaper som krävs är att man är drivande, kreativ och har en utpräglad servicekänsla samt flexibel, självgående och ganska praktisk.

En museipedagog behöver goda kunskaper i kulturhistoria/museiämnen och de flesta museipedagoger har högskoleutbildning. Goda språkkunskaper i framförallt engelska och tyska är en extra merit för museipedagoger.
För att kunna arbeta som museipedagog är det fördelaktigt om man har intresse av att arbeta med barn och ungdomar. Hantverkskunnande och erfarenhet av arbetsledning, tidsresor och pedagogiskt arbete i utställningar är ett stort plus för en museipedagog. Färdigheter inom drama, berättande och sång/musik, är meriterande, liksom färdigheter inom grafisk formgivning, webb och sociala medier. Museipedagog är lite av en skådespelare som ibland måste klä ut sig i tidsenliga kläder och spela en viss roll (karaktär).

Utbildning

Det finns inga strikta generella krav på vilken utbildning man måste ha för att få lov att arbeta som musiepedagog. Många museipedagoger är i grunden lärare eller har en annan högre pedagogisk utbildning, t.ex vara historiker eller geografer. På gymnasiet rekommenderas det antingen Humanistiska programmets inriktning Kultur eller Samhällsvetenskapsprogrammets inriktningar Samhällsvetenskap eller Kommunikation/medier.

Visste du att... ?

En av de mest berömda museiföremål heter "The Draughtsman-Writer" och var skapad av den schweiziske urmakaren Henri Maillardet ca 1805. Det är "a spring-activated automaton" (en mekanisk robot) som ser ut som en pojke och kan rita fyra olika teckningar och skriva några dikter på franska och på engelska. Maillardets skapelse finns numera på museet i Philadelphia. Källa: fi.edu/history-resources/automaton.

Lilla ordboken

Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.