Museipedagog

Museipedagog

Som Museipedagog planerar du visningar och guidar besökarna samt utformar metoder, arbetssätt och aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna och genomför lektioner och visningar samt barn- och familjeaktiviteter och tidsresor.

Det finns ofta ganska stort utrymme för egna idéer och initiativ.

Museipedagoger arbetar ofta i nära samarbete med intendenter och övrig personal anställd på ett museum för att göra besöken till museer till en lustfylld och innehållsrik upplevelse. Inte sällan ingår även viss marknadsföring av museets pedagogiska verksamhet och arbetsledning av annan museipersonal som en del i jobbet.

En museipedagog behöver goda kunskaper i kulturhistoria/museiämnen och de flesta museipedagoger har högskoleutbildning.

För att kunna arbeta som museipedagog är det fördelaktigt om man har intresse av att arbeta med barn och ungdomar. Hantverkskunnande och erfarenhet av arbetsledning, tidsresor och pedagogiskt arbete i utställningar är ett stort plus för en museipedagog. Museipedagog är lite av en skådespelare som ibland måste klä ut sig i tidsenliga kläder och spela olika karaktärer.

Utbildning

Det finns inga strikta generella krav på vilken utbildning man måste ha för att arbeta som musiepedagog. Många museipedagoger är i grunden lärare eller har en annan högre pedagogisk utbildning, t.ex vara historiker eller geografer.

På gymnasiet rekommenderas det antingen Humanistiska programmet, inriktning Kultur, Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktningar Samhällsvetenskap eller Medier, information och kommunikation eller Estetiska programmet.

Man måste behärska svenska och engelska i tal och skrift på mycket hög nivå.

Personliga egenskaper

För att kunna jobba som museipedagog behöver man god social kompetens och lätt för att kommunicera och tala inför större grupper, att man är drivande, kreativ och har en utpräglad servicekänsla samt flexibel, självgående och ganska praktisk.

Färdigheter inom drama, berättande och sång/musik, är meriterande, liksom färdigheter inom grafisk formgivning, webb och sociala medier.

Visste du att... ?

... en av de mest berömda museiföremål heter "The Draughtsman-Writer" och var skapad av den schweiziske urmakaren Henri Maillardet ca 1805. Det är "a spring-activated automaton", en mekanisk robot, som ser ut som en pojke och kan rita fyra olika teckningar och skriva några dikter på franska och på engelska. Maillardets skapelse finns numera på museet i Philadelphia.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  4 Lediga jobb som museipedagog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.