På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

PT (personlig tränare) Spela filmen

PT (personlig tränare)

Alla har nytta av att anlita en personlig tränare, oberoende av ålder, kön, tidigare träningsvana, träningsmål, elit eller motionär för att optimera sin träning.

Personlig tränare, ofta förkortat till "PT", men som också kan kallas för fystränare eller fysinstruktör, lägger upp och genomför individuellt anpassad fysisk träning med en kund ofta på ett träningscenter men också inom rehabilitering och friskvård. Även kost- och näringsråd ingår.

Har du ett stort intresse för träning, friskvård och hälsa och vill arbeta yrkesmässigt såväl i en fristående verksamhet som individuellt med olika kunder, så kan yrket PersonIig tränare vara rätt för dig.

En personlig tränare bör ha en bred och gedigen kunskap inom ämnen "träning" och "idrottsnutrition". Till PT´s arbetsverktyg hör färdiga träningsprogram bland vilka hen måste ha kunskap att välja det som passar för varje kund, men PT bör också kunna sätta ihop egna, personliga träningsprogram.

En PT kan specialisera sig inom olika sortens träning: exemplevs - funktionell träning eller träning för elitidrottare, träning för personer med en viss typ av funktionsnedsättning, träning för seniörer (äldre personer) eller träning för gravida och/eller nyblivna mammor.

Utbildning

yrkeshögskoleguiaiden kan du se utbud av yrkeshögskoleutbildningar och t.ex. YH Massageterapeut kan utgöra en bra grund för att senare kunna jobba som Personlig Tränare. Utbildning till PT kan finnas inom folkhögskola.

Många PT har följande utbildnings- och/eller arbetslivsbakgrund: dietist, idrottsnutritionist, undersköterska, sjuksköterska, fysioterapeut (fd sjukgymnast), friskvårdskonsulent, ergonom eller lärare i idrott.

Men det finns också exempel på att man kan få jobb som PT efter att ha gått ett antal kortare kurser hos privata utbildningsanordnare, som ofta är ihopsatta i "steg" (steg 1, steg 2 och så vidare) och anordnas eller rekommenderas av den gym man tränar på. F d professionella idrottsutövare kan också bli PT efter det att de har avslutat sina karriärer som aktiva inom sin idrott.

Framtidsutsikter

MöjIigheter att få arbete som PT är mycket svåra att överbIicka. Detta pga två motstridiga "trender": å ena sidan börjar aIIt fIer att träna regeIbundet och är mycket intresserade att få oIika sortens hjäIp med sin träning; å andra sidan möter yrket PT stor konkurrens från de tekniska hjäIpmedIen som t.ex "appar" på datorer och i mobiIteIefoner samt "smarta tränings-ur" och dyIikt (som i viss mån konkurrerar ut PT från träningsmarknaden).

Visste du att...?
Förkortning "PT" står inte längre endast för "personlig tränare" utan kan stå även för "personal teacher". Personal teachers arbetar bl a med att sätta ihop utbildningar och utvecklingsplaner för den enskilda personen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.