Fritidscoach

Fritidscoach

Det här yrket passar dig som tycker om att träna, delta i utom- och inomhus fritidsaktiviteter och som vill arbeta med att utveckla människors hälsa och fritid.

Som fritidscoach kan man inrikta sig mot träningssektorn eller mot fritidssektorn. Oavsett vilken inriktning man väljer, behöver man ha goda kunskaper inom bland annat följande kunskapsområden: Hälsopedagogik, Ledarskap, Idrottsspecialisering, Psykologi, Träningslära och Kommunikation. I vissa fall behövs det även kunskaper inom ännu fler områden, som exempelvis inom Naturguidning och Entreprenörskap.

Som utbildad fritidscoach kan man bland annat arbeta som personlig tränare, gyminstruktör eller fritidsledare.

En fritidscoach som inriktar sig på profilen träning behöver ha goda kunskaper i bl a kost- och träningslära och kroppens uppbyggnad. Man behöver också utveckla sitt ledarskap och lära sig att bli mycket duktig på att leda, motivera och inspirera andra.

Är du intresserad av träning och hälsa och vill arbeta med barn och ungdomar kan du välja som fritidscoach att inrikta sig mot profilen fritid i stället. Du även i detta fallet behöver mycket goda kunskaper om hälsa, pedagogik och ledarskap samt en välutvecklad förmåga att organisera och motivera barn och ungdomar till olika aktiviteter. En fritidscoach med inriktning på fritid kan vara anställd exempelvis på en fritidsgård. 

Arbetsplats

Som fritidscoach kan man vara egenföretagare eller vara anställd hos t.ex ett gym- och hälsoföretag.

Visste du att...?

... SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län. Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  131 Lediga jobb som fritidscoach

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.