Det här yrket passar dig som tycker om att träna, delta i utom- och inomhus fritidsaktiviteter och som vill arbeta med att utveckla människors hälsa och fritid.
Som fritidscoach kan man inrikta sig mot träningssektorn eller mot fritidssektorn. Oavsett vilken inriktning man väljer, behöver man ha goda kunskaper inom bland annat följande kunskapsområden: Hälsopedagogik, Ledarskap, Idrottsspecialisering, Psykologi, Träningslära och Kommunikation. I vissa fall behövs det även kunskaper inom ännu fler områden, som exempelvis inom Naturguidning och Entreprenörskap.
Som utbildad fritidscoach kan man bland annat arbeta som personlig tränare, gyminstruktör eller fritidsledare.
En fritidscoach som inriktar sig på profilen träning behöver ha goda kunskaper i bl a kost- och träningslära och kroppens uppbyggnad. Man behöver också utveckla sitt ledarskap och lära sig att bli mycket duktig på att leda, motivera och inspirera andra.
Är du intresserad av träning och hälsa och vill arbeta med barn och ungdomar kan du välja som fritidscoach att inrikta sig mot profilen fritid i stället. Du även i detta fallet behöver mycket goda kunskaper om hälsa, pedagogik och ledarskap samt en välutvecklad förmåga att organisera och motivera barn och ungdomar till olika aktiviteter. En fritidscoach med inriktning på fritid kan vara anställd exempelvis på en fritidsgård.
Arbetsplats
Som fritidscoach kan man vara egenföretagare eller vara anställd hos t.ex ett gym- och hälsoföretag.
Visste du att...?
... SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län. Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %.
Länktips
- framtid.se - Svenska ungdomar är bra på att samarbeta
- kometprogrammet.se - verktyg för att minska bråk och konflikter i hem och skolan
- kulturskolerådet.se
- fub.se - en organisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret
17 liknande yrke(n)
- Aktiveringspedagog
- Aktivitetsledare
- Flyttsamordnare
- Friskvårdskonsulent
- Friskvårdsterapeut
- Fritidsföreståndare
- Fritidsledare
- Fritidspedagog
- Gym-personal
- Gyminstruktör
- Idrottstränare
- Lifestyle Concierge
- Lärare i fritidshem
- Lärare i förskoleklass och årskurs 1-3
- Naturguide
- Personlig Tränare, PT
- Skidlärare