På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fritidscoach

Fritidscoach

Det här yrket passar dig som tycker om att träna, delta i utom- och inomhus fritidsaktiviteter och som vill arbeta med att utveckla människors hälsa och fritid.

Som fritidscoach kan man inrikta sig mot träningssektorn eller mot fritidssektorn. Oavsett vilken inriktning man väljer, behöver man ha goda kunskaper inom bland annat följande kunskapsområden: Hälsopedagogik, Ledarskap, Idrottsspecialisering, Psykologi, Träningslära och Kommunikation. I vissa fall behövs det även kunskaper/färdigheter inom ännu fler områden, som exempelvis inom Naturguidning och Entreprenörskap**.

Som utbildad fritidscoach kan man bland annat arbeta som personlig tränare*, gyminstruktör eller fritidsledare.

En fritidscoach som inriktar sig på profilen träning behöver ha goda kunskaper i bl a kost- och träningslära och kroppens uppbyggnad. Hen behöver också utveckla sitt ledarskap och lära sig att bli mycket duktig på att leda, motivera och inspirera andra.

Som fritidscoach kan man vara egenföretagare** eller vara anställd hos t.ex ett gym- och hälsoföretag.

Är du intresserad av träning och hälsa och vill arbeta med barn och ungdomar kan du välja som fritidscoach att inrikta sig mot profilen fritid i stället. Du även i detta fallet behöver mycket goda kunskaper om hälsa, pedagogik och ledarskap samt en välutvecklad förmåga att organisera och motivera barn och ungdomar till olika aktiviteter. En fritidscoach med inriktning på fritid kan vara anställd exempelvis på en fritidsgård. 

Var god ta även del av flera yrkespresentationer: förslagsvis i första hand se Egenföretagare/entreprenör, PT, Idrottstränare, idrottsvetare, militaryfitness instruktör och lärare i idrott.
_________________________
* Det är en stor fördel att bli en certifierad personlig tränare.
** Många inom tränings/fritids branschen är egnaföretagare, men även som anställd kan man behöva anamma (i alla fall delvis) entreprenörs-anda, då man även som anställd behöver många gånger agera som "ansiktet utåt" och marknadsföra sitt företag eller sin organisation.

Visste du att...?
SMSlivräddare
är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

 

Lilla ordboken

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.